DPS i BS čekaju potpisivanje: SDP samo za dogovor u paketu

SDP u Pljevljima dogovorio formiranje vlasti sa DPS-om i BS, ali odlažu potpisivanje sporazuma jer se čeka rješenje za Bar i Bijelo Polje
58 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja trg, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja trg, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.07.2014. 18:55h

Socijaldemokratska partija (SDP) u Pljevljima spremna je da formira vlast u tom gradu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i Bošnjačkom strankom (BS), ali se sa potpisivanjem koalicionog sporazuma oklijeva jer se čeka rješavanje pregovora o formiranju lokalne vlasti u Bijelom Polju i Baru.

Očekuje se da će razgovori DPS-a i SDP-a u tim gradovima biti završeni najkasnije za sedam dana.

Prema nezvaničnim informacijama, SDP insistira da se formiranje vlasti u sve tri opštine rješava u paketu, kako bi se na DPS izvršio pritisak da se socijaldemokrate prihvate za koalicione partnere u Bijelom Polju i Baru, gdje postoje određene neslaganja, za razliku od Pljevalja, gdje je formiranje vlasti ove dvije partije izvjesno.

“Vijesti” saznaju da dvije partije još u potpusnosti nisu dogovorile raspodjelu funkcija u lokalnoj upravi, a u međuvremenu SDP je odustala od mjesta potpredsjednika Opštine. Za uzvrat, ovoj partiji bi između ostalih trebalo da pripadne jedno sekretarsko mjesto, funkcija menadžera Opštine, kao i upravljanje nekim od javnih preduzeća ili ustanova.

SDP u lokalnom parlamentu ima jedan, a koalicija DPS i BS 17. mandata.

SDP u Baru traži još tri funkcije

Prema većinskom raspoloženju OO DPS-a u Bijelom Polju, BS bi trebalo svakako da bude koalicioni partner u Bijelom Polju, bez obzira da li će se tu naći i dosadašnji kaolicioni partner SDP. Predsjednik OO DPS-a Abaz Kujović ponovio je raniju izjavu da će partija zvaničan stav zauzeti nakon dostavljanja ponuda dviju partija i njihovog razmatranja na sjednici opštinskog odbora, koja se očekuje narednih dana.

Predsjednik OO BS Rešad Sijarić je rekao će danas, najkasnije sjutra DPS-u dostaviti svoj predlog koalicionog sporazuma, i podsjetio da traže najmanje 10 odsto učešća u vlasti.

U Baru, prema informacijama “Vijesti” do sada, u odnosu na ono što je imao u prethodnom mandatu barske vlasti, SDP je svoju kvotu pojačao za tri mjesta. To su navodno pozicije predsjednika i sekretara SO, te čelna funkcija u JP Sportski centar, a na ovome se ne završava lista zahtjeva SDP-a koji je na ovim izborima prema opštim ocjenama sa osvojenih osam mandata ostvario najupečatljiviji rezultat.

Bonus video: