SNP: Vlada podriva ustavni poredak

Kaluđerović smatra da su posljednja dešavanja u Herceg Novom primjer koji plastično pokazuje kako DPS obesmišljava izbore i izbornu volju građana
2 komentar(a)
Velizar Kaluđerović, Foto: Boris Pejović
Velizar Kaluđerović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.07.2014. 13:40h

Odbijanje Vlade da izvrši obaveze koje proističu iz usvojenih izbornih zakona direktno podriva ustavni poredak Crne Gore, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Komentarišući poruku ministra finansija Radoja Žugića da nema novca za primjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika, poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović kazao je da su ključne ustavne nadležnosti Vlade da vodi spoljnu i unutrašnju politiku i da izvršava zakone koje donosi Skupština.

Prema riječima Kaluđerovića, odbijanje Vlade da izvrši obaveze koje proističu iz usvojenih izbornih zakona predstavlja direktno podrivanje ustavnog poretka Crne Gore, jer te obaveze niko, osim Vlade, nije ovlašćen da izvrši.

„Odnos Vlade i personalno njenog premijera Đukanovića prema ovom izuzetno značajnom pitanju, samo potvrđuje naše ocjene da u Crnoj Gori nema političke volje kod Demokratske partije socijalista (DPS) da se unapređuje povjerenje u izborni proces i postignute rezultate na izborima“, rekao je Kaluđerović agenciji MINA..

On je podsjetio da su za donošenje izbornog zakonodavstva kojim su utvrđene obaveze koje treba da se izvrše do 1. novembra ove godine glasali su u Skupštini i poslanici DPS-a.

DPS-u, kakao je rekao Kaluđerović, očigledno uopšte nije stalo do izbornog legitimiteta, odnosno, do konstituisanja vlasti i na državnom i na lokalnom nivou koja odražava volju građana iskazanu na slobodnim izborima.

„Politička hajdučija koja se u režiji DPS-a i ovih dana dešava u Kolašinu i Herceg Novom, samo dodatno potvrđuje da je u Crnoj Gori na sceni režim Mila Đukanovića koji ne preza ni od brutalnog prekrajanja izborne volje građana samo da bi oni bili vlast“, dodao je Kaluđerović.

On smatra da posljednja dešavanja u Herceg Novom predstavljaju najsvježiji primjer koji plastično pokazuje kako DPS obesmišljava izbore i izbornu volju građana.

„A izbjegavanje Vlade da izvrši norme iz izbornog zakonodavstva čijom primjenom se smanjuje mogućnost izbornih manipulacija, samo je javna i drska demonstracija samovolje i bezakonja u direktnoj režiji Đukanovića“, zaključio je on.

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović, kazao je da je nevjerovatno da Vlada ne želi da implementira jedan od najznačajnijih zakona.

Prema njegovim riječima tu se ne radi se o trošenju budžetske rezerve.

„Ministarstvo finansija saopštilo da su se prihodi povećali za 30 miliona EUR i od toga se mogao odvojiti dio za implementaciju izbornog zakonodavstva“, kazao je Đukanović agenciji MINA.

On je poručio da je takav stav neprihvatljiv.

Bonus video: