Vlada nije dovoljno uradila na primjeni principa OGP-a

OGP bi trebalo da pomogne vladama da budu što transparentnije, efikasnije i pouzdanije — sa institucijama koje osposobljavaju i motivišu ljude da reaguju
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2014. 11:10h

Vlada mora što prije preduzeti konkretne mjere i donijeti odluku o tome ko će koordinisati Partnerstvo otvorenih vlada (OGP), kako bi se unaprijedilo sprovođenje Te globalne inicijative u Crnoj Gori.

OGP bi trebalo da pomogne vladama da budu što transparentnije, efikasnije i pouzdanije — sa institucijama koje osposobljavaju i motivišu ljude da reaguju, prenosi portal CDT.

Crna Gora je, kada je 2011. postala članica te inicijative, bila obavezna da kreira akcioni plan, da primjenjuje obaveze i da unapređuje transparentnost, učešće građana, odgovornost, tehnologije i razvoj.

Iako je mogla da koristi prednosti tehničkih mogućnosti i znanja koje dolaze iz država učesnica ove međunarodne inicijative, crnogorska Vlada od pristupanja ovom partnerstvu nije dovoljno uradila na primjeni principa OGP-a, navodi se na portalu CDT-a.

“Sama inicijativa je ostala relativno nepoznata, ne samo građanima Crne Gore, nego čak i organima državne uprave, što sve govori o tome da je incijativa ostala na marginama fokusa Vlade"

Članica operativnog tijela Dina Bajramspahić iz Instituta Alternativa (IA) smatra da nema osnova za zadovoljstvo postignutim rezultatima. Jedan od razlogu za lošu primjenu OGP-a su, smatra ona, brojni nedostaci AP, ali to što za sprovođenje aktivnosti nisu opredjeljena sredstva iz budžeta.

“Sama inicijativa je ostala relativno nepoznata, ne samo građanima Crne Gore, nego čak i organima državne uprave, što sve govori o tome da je incijativa ostala na marginama fokusa Vlade”, kazala je Bajramspahić za portal CDT-a.

Ona je naglasila da Crna Gora kasni za svim članicama koje su već usvojile drugi Akcioni plan.

Na zvaničnoj stranici OGP-a se navodi da Crna Gora trenutno primjenjuje prvi i kreira drugi AP, ali javnost još nije upoznata sa tim da li je počela izradu novog dokumenta, a nije poznato ni da li je imenovan novi koordinator koji će formirati operativni tim, iako je Vlada na sjednici u aprilu odlučila da se to uradi u što kraćem roku.

Portal CDT-a je pitao Vladin Biro za odnose s javnošću o budućim akcijama za sprovođenje te inicijative, ali nije dobio odgovor.

S druge strane, u NVO sektoru smatraju da se hitno mora oformiti operativni tim, uključiti predstavnike NVO sektora i napraviti novi akcioni plan za sprovođenje preuzetih obaveza.

Smatraju da treba uključiti i Uniju poslodavaca i Zajednicu opština u skladu sa prinicipima inicijative o uključivanju svih segmenata društva u kreiranje javnih politika.

U NVO sektoru smatraju da se hitno mora oformiti operativni tim, uključiti predstavnike NVO sektora i napraviti novi akcioni plan za sprovođenje preuzetih obaveza “Treba usvojiti manji broj mjera koje će imati transformativni karakter i zaista promijeniti način funkcionisanja državne uprave kada je u pitanju odgovornost, otvorenost, kvalitet javnih usluga”, rekla je Bajramspahić.

Slične preporuke su date i u izvještaju nezavisnog evaluatora koji, između ostalog, predlaže da se OGP instutucionalizuje formiranjem tijela koje će pratiti primjenu AP, kao i da se prepoznaju i uključe predstavnici biznis sfere i medija. Takođe, predloženo je i da poslanici dobiju značajniju ulogu u proces izrade, sprovođenja i monitoringa AP.

Bonus video: