Merkel i Vujanović na sastanku lidera država jugoistočne Evrope

Redovne susrete lidera država regiona inicirali su predsjednici Hrvatske i Slovenije da bi se ojačala regionalna saradnja
60 pregleda 2 komentar(a)
Dubrovnik, Foto: Shutterstock
Dubrovnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.07.2014. 15:10h

Godišnji sastanak predsjednika država jugoistočne Evrope, na koji će doći i njemačka kancelarka Angela Merkel, biće održan 15. jula u Kneževom dvoru u Dubrovniku.

Riječ je o nastavku dijaloga lidera regiona, u okviru procesa Brdo-Brioni, koji je u tom formatu počeo u Zagrebu 1. jula 2013. godone, prvog dana hrvatskog članstva u Uniji, a nastavljen je sastankom Brdo procesa s predsjednikom Francuske Fransoaom Olandom 25. jula na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Redovne susrete lidera država regiona inicirali su predsjednici Hrvatske i Slovenije, Ivo Josipović i Borut Pahor, da bi se ojačala regionalna saradnja.

"Procijenjeno je da su ključni problemi u regionu takvi da se mogu rešavati samo na najvišem nivou", rečeno je novinarima u kabinetu hrvatskog predsjednika i istaknuto da će lideri regiona i ovog puta naglasak staviti na potrebi konačne konsolidacije evropskog prostora.

Teme ovogodišnjeg sastanka su politička situacija i odnosi u regionu, nastavak politike proširenja EU, infrastrukturni projekti poput završetka Jadransko-jonskog autoputa i željezničkog koridora Minhen-Istanbul, kao i energetika.

Uz predsjednike Hrvatske i Slovenije, na skupu lidera na kojem neće biti državnih obilježja učestvovaće predstavnici Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije, Albanije i trojica članova Predsjedništva BiH.

Pridružiće im se i njemačka kancelarka Angela Merkel koja će, kako se očekuje, naglasiti važnost regionalne saradnje, jer na toj saradnji počiva i EU.

Lideri regiona će 14. jula uveče učestvovati na poslovnom Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope pod nazivom "Dogovor za novo doba" u Cavtatu kod Dubrovnika.

To je treći poslovni skup te vrste u regionu i baviće se mogucnostima saradnje u svrhu jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, ali i potencijala jugoistoka Evrope.

Dubrovnik će od sjutra biti domaćin i devetog Croatia Foruma, koji će tradicionalno biti posvećen temama vezanim za napredovanja država zapadnog Balkana prema članstvu u EU.

Taj skup počinje u četvrtak kasno poslije podne i traje do subote, a svoje učešće je potvrdilo 18 ministara spoljnih poslova iz EU i regiona, kao i brojni evropski funkcioneri i predstavnici Amerike, Kine, Japana, Rusije i Novog Zelanda.

Kako je najavljeno u Zagrebu, od šefova diplomatije iz regiona, na Croatia Forumu biće Ivica Dačić iz Srbije, Igor Lukšić iz Crne Gore, Enver Hodžaj s Kosova, Zlatko Lagumdžija iz BiH i Nikola Poposki iz Makedonije.

Na skupu je najavljeno i prisustvo visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU, Ketrin Ešton.

Bonus video: