Marić: Činjenica je da je Mugoši istekao mandat i da nema legitimitet

Marić je pojasnio da Glavni grad funkcioniše samo u tehničkom, tekućem smislu
62 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2014. 12:58h

Podgorica je trenutno bez izvršne vlasti, sa nekom vrstom tekućeg servisa iz krajnje nužde i ta situacija treba da se riješi što bržim izborom gradonačelnika, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Pravnik u CGO, Boris Marić smatra da je neophodno preispitati normativna rješenja u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o Glavnom gradu.

"Činjenica da ovi zakoni nijesu do kraja definisali situacije kada Skupština u nekom roku nema većinu za izbor predsjednika i gradonačelnika, a predhodnom je istekao mandat po sili zakona, govori o konstantnom nedostatku volje i kapaciteta zakonodavne vlasti države da barem u normativnoj ravni optimalno sredi stanje u sistemu lokalne samouprave", rekao je on agenciji MINA.

Marić je ukazao da Skupština Glavnog grada nije konstituisana do kraja, navodeći da to sve do isteka zakonskih rokova za izbor predsjednika Skuštine i gradonačelnika ne dovodi u pitanje njeno funkcionisanje.

"Odbornici imaju puni legitimitet da u zakonom ostavljenom roku izaberu organe Glavnog grada, što je i njihova obaveza za koju su se na izborima kroz svoje partije, koalicije i preporučivali građanima", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ustavno je određenje i princip da nijedan nivo vlasti i odlučivanja ne smije ostati upražnjen ni u jednom trenutku.

Marić je pojasnio da Glavni grad funkcioniše samo u tehničkom, tekućem smislu.

Prema njegovim riječima, ustavno je određenje i princip da nijedan nivo vlasti i odlučivanja ne smije ostati upražnjen ni u jednom trenutku.

Zakon ne predviđe prelazno riješenje, a gradonačelniku i zamjeniku je istekao mandat.

Marić je podsjetio da bi, u slučaju isteka mandata predsjednika opštine, funkciju do izbora novog obavljao potpredsjednik, navodeći da je to rješenje nemoguće primjeniti na Glavni grad.

"Zašto je neko pisao ovako loše norme treba pitati poslanike i provjeriti ko je i kako glasao za ovakav Zakon o Glavnom gradu, jer mislim da to nije rađeno slučajno", naveo je Marić.

Prema njegovim riječima, ta situacija se može riješiti samo što bržim izborom novog gradonačelnika, "jer je Podgorica trenutno bez izvršne vlasti sa nekom vrstom tekućeg servisa iz krajnje nužde, što nije dobro".

Mugoša: Do izbora nove izvršne vlasti, stara obavlja posao

Bivši gradonačelnik Miomir Mugoša je nedavno kazao da Zakon o lokalnoj samoupravi nije predvidio situaciju da lokalnoj vlasti istekne mandat, a da nije izabrana nova.

"Prema tumačenju eksperata za oblast lokalne samouprave u ovakvoj situaciji na nivou lokalne vlasti analogno se primjenjuje rješenje koje član 110 Ustava Crne Gore propisuje za izvršnu vlast na državnom nivou da nakon isteka mandata nastavlja rad do izbora nove", kazao je Mugoša, dodajući da se ne smije dozvoliti bilo kakva blokada u funkcionisanju Glavnog grada.

Skupština grada ima legitimitet

Marić je kazao da činjenica da je Mugoši istekao mandat i da nema legitimitet, komplikuje cijelu situaciju do izbora novog gradonačelnika.

"Određenom analogijom rukovođenje tekućim, neophodnim potrebama za elementarno funkcionisanje gradske uprave mogao bi da preuzme glavni administrator uz neku vrstu odluke Skupštine Glavnog grada, a da Mugoša i zamjenik napuste pozicije na kojima im je po sili zakona istekao mandat", rekao je on.

Marić je kazao da bi to bio presedan, "ali bi odluka ostala u okvirima zakona i bila moguće upućujuća za potrebne izmjene i dopune Zakona o Glavnom gradu".

Mugoše je rekao i da je Miodrag Lekić, koji je predsjedavao konstitutivnom sjednicom napravio "niz bitnih povreda propisa, čime je u startu dovedena u pitanje zakonitost početka rada parlamenta".

Marić je rekao da su rezultati izbora u Glavnom gradu već ostavili trajne posljedice na političku scenu na državnom nivou.

Marić smatra da Skupština Glavnog grada ima puni, direktni legitimitet.

"I Mugoša bez legitimiteta mora voditi računa kada iznosi ovako teške kvalifikacije, a posebno kada su one i netačne. Ono na šta se on poziva nije tačno, jer sjednica traje do izbora novog Predsjednika Skupštine i gradonačelnika, a završiće se izborom nakon političkog dogovora i stvaranja potrebne većine sviđalo se to nekome ili ne", kazao je on.

Marić je rekao da su rezultati izbora u Glavnom gradu već ostavili trajne posljedice na političku scenu na državnom nivou.

“U slučaju koaliranja SDP-Pozitivna-DF-SNP i uspostavljanja nove vlasti u Glavnom gradu logično je očekivati dalje turbulencije u koaliciji na državnom nivou i vanredne parlamentarne izbore”, zaključio je Marić.

Bonus video: