Dačić: Predstoje razgovori o zajedničkim ambasadama

Crna Gora je posebno zainteresovana za one države gde nije bilateralno zastupljena, a u kojima se nalaze sjedišta međunarodnih organizacija
1 komentar(a)
Igor Lukšić, Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Igor Lukšić, Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 30.06.2014. 07:07h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je razgovore o eventualnom uspostavljanju zajedničkih diplomatskih predstavništava sa državama regiona, uključujući Crnu Goru.

"Tek će se razgovarati o toj temi", rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje da li je prilikom nedavne posjete šefa crnogorske diplomatije Igora Lukšića donijeta bilo kakva odluka u tom segmentu.

On objašnjava da je sa Lukšićem potpisan Sporazum o ustupanju korišćenja nepokretnosti na recipročnoj bazi za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava, na osnovu koga Srbija i Crna Gora daju na uzajamno korišćenje zgrade za ambasade u Beogradu i Podgorici.

U Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore potvrdili su beogradskom listu "Danas" da su Dačić i Lukšić otpočeli i razgovore o potencijalnom dijeljenju prostora odnosno "kolokaciji".

Kako se navodi, Crna Gora je posebno zainteresovana za one države gde nije bilateralno zastupljena, a u kojima se nalaze sjedišta međunarodnih organizacija.

"Crna Gora je potpisala Sporazum o kolokaciji sa Makedonijom, a u toku su pregovori o otvaranja između jednog i tri predstavništva u kojima bi dijelili prostor. U pitanju su Kopenhagen, Buenos Ajres i Istanbul“, preciziraju u Podgorici.

Bonus video: