Forum 2010: Vlast nije uradila dovoljno da Crnu Goru približi NATO-u

"Jasno je kao dan da DPS NATO kampanju nije vodio zbog realpolitičkih i strateških ciljeva, već je koristio kao retotički paravan"
110 pregleda 3 komentar(a)
Boban Batrićević, Foto: Zoran Đurić
Boban Batrićević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.06.2014. 13:41h

Kada se sagleda učinak sadašnje crnogorske Vlade na polju jačanja vladavine prava, demokratizacije i dekriminalizacije društva, ne čudi odluka NATO saveza da Crnoj Gori ne uputi poziv za članstvo u tu alijansu", saopšteno je iz Foruma 2010.

U saopštenju koje potpisuje portparol Boban Batrićević, navodi se da se "ono što su isticali glavni kritičari aktuelne politike DPS-a, ispostavilo kao tačno".

"Vlast nije uradila dovoljno da našu zemlju približi NATO-u. Ova vijest je vjerovatno obradovala protivnike ulaska Crne Gore u sjeveroatlanski savez, ali i opomenula one koji se bore za članstvo u njoj. Jasno je kao dan da DPS NATO kampanju nije vodio zbog realpolitičkih i strateških ciljeva, već je koristio kao retotički paravan, iza kojeg vrši sistematsko uništavanje crnogorske ekonomije i neovlašćeno otimanje državne imovine. Forum 2010 upozorava da premijer, ministar odbrane i ministar inostranih poslova moraju znati da se približavanje zemljama sjevernoatlanskog saveza može ostvariti samo sistemskim i strukturalnim reformama u Crnoj Gori, i to u pravcu jačanja nezavisnosti državnih institucija, reformama službi bezbjednosti, povećanjem demokratskih kapaciteta i ojačavanjem tekovina vladavine prava, a ne pukim marketingom", navode iz Foruma 2010.

"Nepozivanje Crne Gore za pristup NATO-u", kako je saopšteno, "nije prouzrokovano vojnim pitanjima, već površnim i nedovoljnim angažovanjem naših vlasti u reformisanju obavještajno bezbjedonosne službe i jačanju institucija demokratije".

"Odgovorne za ovakav poraz spoljnopolitičke orijentacije Crne Gore treba tražiti direktno u vrhu vlasti. DPS je glavni kočničar reformi i poteza koji bi Crnu Goru uveli u NATO savez. Izgleda da će SDP morati tražiti novog strateškog partnera, jer ukoliko nastavi sa pukim posmatranjem tumaranja naše zemlje, DPS će i dalje osiono vladati, a Crna Gora biti dalja od zapadnih demokratija. Svakako, biće zanimljivo čuti zvanično saopštenje-opravdanje DPS-a, povodom ovog pitanja", navodi se u saopštenju Foruma 2010.

Bonus video: