MO: NATO članice hvale napredak Crne Gore

Lukšić i Pejanović-Đurišić govorili su o aktivnostima koje je Crna Gora sprovela u okviru ovog MAP ciklusa
64 pregleda 7 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Igor Lukšić, Anders Fog Rasmusen, Foto: Ministarstvo odbrane
Milica Pejanović Đurišić, Igor Lukšić, Anders Fog Rasmusen, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 18.06.2014. 18:57h

NATO članice pohvalile su napredak Crne Gore tokom protekle godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Sastanak Crne Gore sa Sjevernoatlantskim savjetom (NAC) na kojem je predstavljen učinak u okviru četvrtog ciklusa Akcionog plana za članstvo (MAP), održan je u sjedištu NATO u Briselu, a delegaciju Crne Gore predvodili su ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Lukšić i Pejanović-Đurišić govorili su o aktivnostima koje je Crna Gora sprovela u okviru ovog MAP ciklusa i ponovili da ostaje u potpunosti posvećena ispunjavanju uslova za članstvo u Alijansi.

"Na sastanku kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, NATO članice su pohvalile napredak učinjen tokom protekle godine, ocjenjujući da su postignuti vidljivi rezultati u četiri ključne oblasti. Pozdravili su posvećenost i ozbiljnost sa kojom Crna Gora pristupa preuzetim zadacima i izrazili očekivanje da će nastaviti sa ispunjavanjem preostalih obaveza u cilju daljeg približavanja Alijansi u ovoj, ključnoj, fazi integracije u euroatlantsku strukturu. Članice su ponovile posvećenost politici otvorenih vrata i istakle da će dosadašnji napredak uzeti u obzir prilikom odlučivanja o daljem napretku Crne Gore ka članstvu u Alijansi.

Tokom boravka u Briselu, delegacija je takođe imala bilateralni susret sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom. Na liniji njegovih poruka izrečenih tokom nedavne posjete Podgorici, Rasmusen je vrlo pozitivno ocijenio aktivnosti Crne Gore, dosadašnje rezultate i ohrabrio nastavak reformi. Ovom prilikom, Rasmusen je zahvalio na doprinosu Crne Gore ISAF misiji, što članice Alijanse posebno uvažavaju.

Prema ocjenama na današnjem sastanku, Crna Gora je uspješno okončala četvrti ciklus MAP", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: