Kaluđerović: Neutralnost se shvata kao antipod evroatlantskim integracijama

„Suština vojne neutralnosti jeste država koja je mjesto povjerenja i saradnje i sa Istokom i sa Zapadom“
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2014. 18:37h

Politička neutralnost u javnosti se shvata kao antipod evroatlantskim integracijama, rekao je nacionalni koordinator za NATO, Nebojša Kaluđerović.

On je, na okruglom stolu Crna Gora i neutralnost, rekao da se politička neutralnost Crne Gore dosta pominje u poslednje vrijeme, navodeći da ulazi u opseg aktivnosti onih kojima NATO integracije „nisu baš na srcu“.

„Zato, bez obzira na činjenicu da riječ neutralnost kad otvorite bilo koji rječnik znači nemati mišljenje ili biti negažovan, ne brinuti, biti po strani, biti idiferentan, biti neopredijeljen, čini se da je očigledno da se u javnosti dešava sasvim nešto drugo“, kazao je Kaluđerović.

Profesor Fakulteta političkih nauka, Filip Kovačević, rekao je da sam koncept neutralnosti pdrazumjeva neučestvovanje u ratovima, nepristrasnost prema onima koji vode ratove i zahtijeva ideju nestacioniranja stranih trupa na teritoriji neutralne države.

On je rekao Evropskoj uniji (EU) postoje vojno neutralne države.

„Znači, koncept neutralnosti je itekako kompatibilan sa EU. On međutim, nije kompatibilan sa NATO-om ni sa drugim vojnim savezom koji postoji u Evropi, a to je Ruski voji savez“, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, neutralnost znači da se Crna Gora ne bi svrstala ni na stranu NATO-a ni na stranu Ruskog vojnog saveza.

„Suština vojne neutralnosti jeste država koja je mjesto povjerenja i saradnje i sa Istokom i sa Zapadom“, kazao je Kovačević.

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije iz Beograda smatra da Crna Gora što prije treba da uđe u NATO, navodeći da jako članstvo u Alijansi nije uslov za EU.

„U slučaju Crne Gore, imajući u vidu trenutno konstalaciju snaga i interese pojedinih zemalja u regionu, bi omogućilo da se jednom za svagda ukinu želje manje ili više prikrivene onih koji misle da je crnogorska nezavisnost jedan prolazni problem“, ocijenila je Milić.

Ona je smatra da je u slučaju Crne Gore, Bosne, Makedonije i Srbije ulazak u NATO kupovanje uslova za, kako je navela, nesmetani nastavak procesa evropskih integracija.

Milić je rekla da koncept vojne neutralnosti potpuno prevaziđen.

„Mogućnost da bilo koja zemlja, osim eventualno Sjednijenih Američkih Država i Kine, sama odgovori na sve globalne izazove, koji dostižu svaki kutak planete, je nemoguća“, kazala je Milić.

Izvršni direktor Pokreta za neutralnost Marko Milačić rekao je je koncept vojne neutralnosti itekako održiv.

Profesor Fakulteta bezbjednosti Univerziteta u Beogradu, Zoran Dragišić, kazao je da država ne može biti permanentno neutralna i istovremeno članica EU, zato što, kako je pojasnio, Unija ima vlastiti sistem bezbjednosti.

On je rekao da članstvo u NATO nije formalni uslov za članstvo u EU, navodeći da se nijedna bivša socijalistička država nije učlanila u Uniju, da se prethodno nije učlanila u Alijansu.

Dragišić je rekao da ne postoji vojno neutralnija država od Grčke, koja je članica i NATO-a i EU.

Boris Raonić iz Građanske alijanse rekao je da u Crnoj Gori postoje druge mogućnosti kao što je proces demilitarizacije, navodeći da vjeruje da je ovaj koncept moguć.

On je rekao da Crnoj Gori nedostaje stručnjaka koji bi mogli da diskutuju o NATO integracijama, navodeći da ova generacija Crnogoraca nije spremna da donese odluku o članstvu.

„Bojim se da će ova generacija donijeti pogrešnu odluku jer je ne donosimo na nivou interesa, znanja, potreba, već više ad hoc“, rekao je Raonić.

Galerija

Bonus video: