Dvije politike prema Kijevu: Vujanović šalje Mišurovića kod Porošenka

Rusiju će predstavljati ambasador u Kijevu Mihail Zurabov, što je i najava povratka ambasadora
6 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2014. 18:16h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odredio je ambasadora na nerezidentnoj osnovi u Ukrajini Ljubomira Mišurovića da prisustvuje sjutrašnjoj inauguraciji ukrajinskog novog predsjednika Petra Porošenka, iako je do juče najavljeno da će tom činu prisustvovati najmanje 20 šefova vlada i država.

Među prisutnima na svečanosti na Majdanu biće potpredsjednik SAD Džozef Bajden, predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompij, premijer Kanade Stiven Harper, predsjednica Litvanije Dalia Grujbaiskate, poljski šef države Branislav Komorovski...

Rusiju će predstavljati ambasador u Kijevu Mihail Zurabov, što je i najava povratka ambasadora koji je iz Kijeva povučen zbog svrgavanja Viktora Janukoviča s vlasti u februaru.

Na pitanje zašto se Vlada odlučila da u Kijev pošalje nerezidentnog ambasadora, ako se ima u vidu da će druge države predstavljati visoki zvaničnici, iz MVPEI je kratko odgovoreno da je Vujanović za svog izaslanika odredio ambasadora na nerezidentnoj osnovi u Ukrajini Ljubomira Mišurovića.

Crnogorska Vlada je ranije podržala zaključke Savjeta EU na osnovu kojih je zamrznuta imovina i uvedena zabrana ulaska u zemlju za nekoliko desetina državljana Rusije i Ukrajine.

Zbog toga je kritikovana od dijela opozicije i javnosti, posebno nakon što je šef Delegacije EU Mitja Drobnič rekao da uvođenje sankcija nije bila obaveza za Crnu Goru. Vlada je čvrsto ostala pri stavu da je napravila dobar potez.

Bonus video: