Abović: Hrvati neka se zapitaju hoće li vječito da budu privjesak DPS-u

Marija Vučinović nije objasnila zašto nije stranku profilisala kao istinski nezavisnu stranku bokeljskih i crnogorskih Hrvata
76 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2014. 16:32h

Bivši istaknuti član i funkcioner Hrvatske građanske inicijative (HGI) Miomir Abović, koji je prije desetak dana napustio tu stranku od kada je tema više saopštenja HGI i nekoliko medijskih nastupa predsjednice Marije Vučinović, uputio je "otvoreno pismo Hrvatima Tivta i Boke Kotorske i crnogorskoj javnosti".

Abović je HGI napustio zbog neslaganja sa politikom stranačkog vrha kojeg je optužio da zanemaruje interese Hrvata i drugih građana zbog ličnih interesa i potrebe da HGI pretvore u "politički privjesak DPS".

Ocjenjujući tri posljednja medijska nastupa Marije Vučinović na Radiju Skala i u "Pobjedi" kao "više nego jasan dokaz da je HGI, poslije najnovijih dešavanja u vezi sa ovom strankom, u vanrednom stanju, i da se našao u katastrofalnoj situaciji i neodrživoj poziciji", Abović je rukovodstvo jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori ponovno optužio da ne daju odgovor na brojne optužbe za finasijske malverzacije, napuštaju svoje glasače koji imaju problem sa restitucijom imovine u kompleksu "Montepranzo" i ne oglašavaju se kritički oko predloga Zakona o morskom dobru koji je po Aboviću, loš kako za Hrvate, tako i za sve ostale primorce.

"Marija Vučinović nije objasnila zašto je, sa njenim najbližim saradnicima, stranku profilisala kao privjesak DPS-a, a ne kao istinski nezavisnu stranku bokeljskih i crnogorskih Hrvata. Umjesto toga, čuli smo i pročitali, za jednu osobu koja pledira da se ozbiljno bavi politikom, nedopustivo mnogo nesuvislih i nezrelih izjava", istakao je Abović dodajući da je Vučinović priznala da je preko partije zaposlila jedan broj ljudi.

"Zloslutnici i zlobnici opakih namjera prema HGI iz nekih medija i NVO sektora kažu da je gđa Marija Vučinović na ovaj način otvoreno priznala partijsko zapošljavanje. U zemlji u kojoj živimo, na žalost, zapošljavanje po partijskoj liniji i partijskoj podobnosti nije ništa neobično, naprotiv; svi znamo da je partitokratija ovdje odavno postala osnovni model fukcionisanja društva. Zanimljivih i bitnih pitanja za ljude iz vrha HGI još je mnogo, ali izgleda da ih je suvišno postavljati jer su oni čvrsto odlučili da na njih ne odgovaraju i da se bave zamjenama teza, tj. da pažnju javnosti skreću na sporedne kolosjeke i na prazne priče", naveo je Abović dodajući da će umjesto toga, on javno pitati Hrvate u Crnoj Gori "zaslužujete li vi da imate takvu stranku, čija predsjednica i njeni najbliži saradnici nisu u stanju da odgovore ni na jedno bitno i delikatno pitanje koje se postavlja".

"Zaslužujete li vi, Hrvati Tivta i Boke, da na čelu Hrvatskog nacionalnog vijeća imate čovjeka koji je na tu funkciju, prema odredbama važećeg Zakona o manjinskim pravima, izabran nelegalno i čovjeka koji piše i potpisuje pamflet u kojem bez trunke bilo kakvih obzira vrijeđa pokojnike, ljude koji više nisu među živima?"

Galerija

Bonus video: