MANS predao preliminarni izvještaj, Krivokapić iskazao zahvalnost

Na pitanje da li je u razgovoru sa Krivokapićem bilo riječi o parlamentarnoj istrazi, ona je kazala da je to ideja koja je još u začetku
25 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2014. 18:32h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predala je danas predsjedniku parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranku Krivokapiću preliminarni izvještaj sa zaključcima o lokalnim izborima održanim 25. maja.

Izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović, kazala je da su Krivokapića upoznali sa neregularnostima i problemima u vezi sa izbornim procesom i u svojstvu predsjednika parlamenta i u svojstvu predsjedavajućeg parlamentarne skupštine OEBS-a, i da će ga upoznati i sa konačnim izvještajem.

„U tom smislu, mi ćemo se rado odazvati eventualmnim pozivima parlamenta da sarađujemo kako se ovakve stvari nikad više ne bi ponovile“, poručila je Ćalović.

Na pitanje da li je u razgovoru sa Krivokapićem bilo riječi o parlamentarnoj istrazi, ona je kazala da je to ideja koja je još u začetku.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

„Ali, ja vjerujem da je vrlo moguće da će do nečega takvog i doći, i čini mi se da možemo očekivati saradnju sa parlamentom u raznim aktivnostima“, dodala je Ćalović.

Prema njenim riječima, generalni zaključci u izvještaju MANS-a su da je postojalo mnogo neregularnosti.

„Da je na izuzetno velikom broju biračkih mjesta vršen pritisak na građane koji su izlazili na izbore, da je mnogo zakonskih procedura prekršeno i da, u tom smislu, još čekamo odgovor institucija“, kazala je ćalović.

MANS je, kako je navela, dobio odgovor Opštinske izborne komisije koji je parekselans nezakonit, kao i dio odgovora Državne izborne komisije (DIK).

„Vidjećemo kako će DIK odgovoriti do kraja procesa, i kako će se prema tome odnijeti Ustavni sud. Naš cilj je da vidimo koje sve nepravilnosti i problemi postoje u ovom sistemu, da bi se na adekvatan način procesuirali, odnosno kako ćemo naći odgovor da se više nikada ne dese ovakvi izbori“, precizirala je Ćalović.

Ona je dodala da su Krivokapića upoznali i da su posmatrači MANS-a bili pod velikim pritiskom članova biračkih odbora, uglavnom iz Demokratske partije socijalista.

„Naročito na onim biračkim mjestima na kojima su otkrivane najveće nepravilnosti“, kazala je Ćalović.

Krivokapić izrazio zadovoljstvo

Ranko Krivokapić je u svojstvu predsjednika Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a primio Preliminarni izvještaj i zaključke te iskazao zahvalnost MANS-u na radu i doprinosu koji su dali kroz posmatranje izbornog procesa.

"Sagovornici su zajednički istakli da je povjerenje u izborni proces jedan od krucijalnih prioriteta države i društva u cjelini, jer on predstavlja osnovu za jačanje demokratije u Crnoj Gori. Predsjednik Krivokapić i izvršna direktorka Ćalović su naglasili da je to proces koji je tijesno vezan za integracioni put naše države", stoji u saopštenju Kabineta predsjednika skupštine .

Krivokapić je poručio da će Skupština Crne Gore, kao i Parlamentarna skupština OEBS-a, biti otvoreni za saradnju sa MANS-om na analizi njihovog konačnog Izvještaja i zaključaka, kada on bude završen, kako bi se zajednički radilo na izgradnji povjerenja u izborni proces.

Galerija

Bonus video: