Milanović: Pitanje Prevlake biće riješeno arbitražom

Đukanović je kazao da se tom pitanju pristupa s vjerom u njegovo rješavanje, s konstrukrtivnim odnosom
89 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2014. 15:21h

Hrvatski premijer Zoran Milanović kazao je da će pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom na Prevlaci vjerovatno biti riješeno međunarodnom arbitražom.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Zagrebu, rekao da arbitraža ne predstavlja nikakav rat, već civilizacijski način rješavanja pitanja razgraničenja.

"Pitanje razgraničenja neće se riješiti sjutra, ni iduće godine, već da će vjerovatno trajati godinama", kazao je Milanović, prenosi portal RTCG.

Odgovarajući na pitanje novinara da li zbog istraživanja nafte i gasa u pograničnom dijelu između Crne Gore i Hrvatske pitanje Prevlake prelazi u drugi plan, Milanović je rekao da i u postojećim okolnostima treba živjeti i raditi i da Prevlaka ne bi trebalo da bude prepreka za istraživanja.

Đukanović je, odgovarajući na to pitanje, rekao da su on i njegov hrvatski kolega potvrdili ono što je stav dvije vlade i državne politike o Prevlaci, da se razgraničenje ne smatra pitanjem koje je otvoreno i koje opterećuje odnose Crne Gore i Hrvatske.

Đukanović je kazao da se tom pitanju pristupa s vjerom u njegovo rješavanje, s konstrukrtivnim odnosom.

"Bilo bi kranje neodgovorno blokirati razvojna pitanja zbog ovog političkog", ocijenio je Đukanović u Zagrebu.

Komentarišući namjeru Crne Gore da postane članica NATO-a, Milanović je rekao da takvu politiku podržava relativno manji broj građana, u poređenju s ranijim talasima proširenja.

"To u Crnoj Gori nije jednostavno povećati, znam i zašto. U Hrvatskoj je ta podrška bila uvijek značajno veća, iznad 50 odsto", kazao je Milanović.

Josipović: Dobrosusjedska saradnja i podrška Hrvatske integracijama Crne Gore

Đukanović se tokom zvanične posjete Hrvatskoj, sastao i sa predsjednikom Republike Ivom Josipovićem.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo kvalitetom međudržavnih odnosa i izrazio zahvalnost za podršku Crnoj Gori i razumijevanje integracionih procesa i potreba regiona.

Josipović i Đukanović, Foto: gov.me

Josipović je potvrdio snažnu podršku Hrvatske evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore i ponudio ekspertsku pomoć u nastavku procesa pregovora.

"Zajednički je konstatovano da su obje države snažno posvećene dobrosusjedskoj saradnji i regionalnim inicijativama, te du su upravo integracije pravi odgovor na aktuelne izazove. Sagovornici su se saglasili da na bilateralnom planu Crna Gora i Hrvatska imaju odličnu saradnju u svim oblastima, te da šanse za jačanje ekonomskih veza treba iskoristiti i unaprijediti u obostranom interesu", saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da je posjeta Đukanovića Hrvatskoj potvrda kontinuiteta prijateljskih i partnerskih odnosa dvije države i primjer da susjedi mogu rješavati sva pitanja dogovorom.

Đukanović - Leko: Integracije u EU i NATO garant stabinosti regina

Tokom posjete Hrvatskoj, Đukanović je razgovarao i sa predsjednikom Sabora Josipom Lekom.

Kako je saopšteno, u razgovoru je konstatovano je da se odnosi dvije države razvijaju u izuzetno dobrom pravcu, te da Crna Gora i Hrvatska imaju izuzetno kvalitetan politički dijalog na svim nivoima.

"U tom kontekstu je ocijenjeno da i parlamenti imaju važnu ulogu, kao i regionalne inicijative koje daju konkretan doprinos jačanju saradnje. Uz ocjenu da su integracije u Evropsku uniju i NATO garant stabilnosti regiona, sagovornici su se saglasili da je veoma važna podrška zemalja članica EU onim zemljama kojima je članstvo u EU i NATO strateški cilj", saopšteno je iz Vlade.

Đukanović i Leko razmijenili su mišljenja i o potencijalima ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Galerija

Bonus video: