Vlada CG: Neophodno povlačenje hrabrih i radikalnih poteza

"Odlučeno je da se izrada konkretnih mjera za unapređenje poslovnog ambijenta, sa preciznim zaključcima"
55 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2014. 19:08h

Vlada Crne Gore završila je u Nikšiću dvodnevnu tematsku sjednicu posvećenu unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, a u radu je učestvovao i predsjednik Privrednog suda u Podgorici Blažo Jovanić.

Kako je saopšteno, težište današnjeg rada bilo je na definisanju smjernica i obaveza za nadležne resore da, na bazi rješenja koja su se kristalizovala tokom diskusije, u što kraćem roku predlože konkretne mjere za nastavak reformskih aktivnosti u cilju stvaranja što povoljnijeg okruženja za razvoj biznisa u Crnoj Gori.

"Rezimirajući dvodnevnu diskusiju, Vlada je naglasila da je za ostvarenje ciljeva razvojne politike i iskorišćavanje dobijene šanse za valorizaciju crnogorskih prirodnih resursa, neophodno povlačenje hrabrih i radikalnih poteza, čime će se omogućiti skokovit ekonomski rast, kao imperativ u prevazilaženju naslijeđene zaostalosti.

U tom smislu, posebno je potenciran značaj podizanja stepena kompetentnosti i odgovornosti na svim nivoima, kao ključnim principima za postizanje maksimalne efikasnosti u postupanju administracije. U tom kontekstu, Vlada je najveću pažnju posvetila pitanju rješavanja privrednih sporova, zauzimajući jasan stav da je nedopustivo dugo trajanje stečajnih i upravnih postupaka nespojivo sa razvojnom vizijom i strateškim ciljevima nacionalne ekonomije", navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je konstatovala da reforme u cilju daljeg jačanja vladavine prava i pravne sigurnosti, u normativnom dijelu, pored ostalog, zahtijevaju izradu Zakona o arbitraži i izmjena Zakona o stečaju, dok je u nastavku institucionalne reformei planirano formiranje jednog specijalizovanog odjeljenja u Višem sudu u Podgorici za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina i centralizacije nadležnosti u privrednim stvarima pri jednom privrednom sudu u Podgorici, kao i formiranje Specijalnog državnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na sjednici je detaljno diskutovano i o reformskim aktivnostima u oblasti turizma i održivog razvoja. Pokrenute su brojne inicijative koje treba da omoguće kako razvoj visokokvalitetne turističke ponude, tako i razvoj pratećih sadržaja istog nivoa, uz povećanje saobraćajne dostupnosti Crne Gore kao prestižne turističke destinacije.

"Odlučeno je da se izrada konkretnih mjera za unapređenje poslovnog ambijenta, sa preciznim zaključcima i zaduženjima za nadležne institucije, nastavi u redovnoj proceduri u radnim tijelima, nakon čega će se o predloženim rješenjima izjasniti i Vlada", zaključuje se.

Galerija

Bonus video: