DPS poziva EU da preispita finansijsku podršku MANS-u

„Apsolutno je jasno da je uloga MANS-a u ovom izbornom procesu pokušaj stvaranja anarhije”, stoji u saopštenju DPS-a
53 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2014. 14:32h

Demokratska partija socijalista pozvala je Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori da "ukaže Evropskoj komisiji, kao donatoru monitoringa izbornog procesa, da postoje očigledni i neoborivi dokazi da je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora dobijena sredstva, umjesto za dostizanje još većih demokratskih standarda u našem društvu, zloupotrijebila za pokušaj stvaranja haosa u Glavnom gradu Crne Gore i da su se, vjerovatno, stekli uslovi za raskid donatorskog ugovora".

Iz DPS-a navode da je danas potrkijepljeno čvrstim dokazima da je MANS dio plana koji ima za cilj da destabilizuje Crnu Goru, kao i da članove biračkih odbora spiječe u sprovođenju izbornih radnji propisanih zakonom. "Pokušaji da se na biračkim mjestima istaknu njihov propagandni materijal, namjera da vrše neposredan uvid u izvod iz Centralnog biračkog spiska, vođenje nedozvoljenih evidencija, kao i neposredno ometanje građana u ostvarivanju glasačkog prava na biračkom mjestu samo su dio repertoara te nevladine organizacije koja želi da stvori anarhiju u našoj zemlji. Davanjem finansijske podrške MANS-u donatori preuzimaju dio odgovornosti za pokušaje da se proizvedu okolnosti u kojima demokratsko i slobodno izražavanje volje birača ne bi bilo moguće", navodi se u saopštenju.

Aktivisti MANS-a dominiraju u kršenju izbornih pravila

Demokratska partija socijalista (DPS) optužila je aktiviste Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da, zajedno sa predstavnicima Demokratskog fronta (DF), dominiraju u kršenju pravila izbornog procesa. „I prije i nakon nego što su otvorena birališta za građane, MANS nije birala sredstva u pokušaju da provocira članove biračkih odbora, kao i glasače koji žele da ostvare biračko pravo“, saopšteno je iz DPS-a.

„Apsolutno je jasno da je uloga MANS-a u ovom izbornom procesu pokušaj stvaranja anarhije, ali im demokratska snaga našeg društva i autoritet državnih institucija to neće dozvoliti”.

Kako su naveli, najizrazitiji primjeri povrjeđivanja izbornih zakona od aktivista MANS-a zabilježeni su na biračkim mjestima 21B i 64A u Podgorici. „Na biračkom mjestu 21B u MZ Zagorič, jutros u osam sati i 12 minuta, grupa osoba obučenih u majice sa natpisom ’Izbori se MANS’, pratili su birača koji je izašao sa biračkog mjesta a da nije iskoristio svoje biračko pravo, budući da je od predsjednika biračkog odbora saznao da se ne nalazi na tom biračkom mjestu i uputio se ka parkingu“, kaže se u saopštenju DPS-a. Navodi se da je, tokom praćenja, grupa uzvikivala da je fantomski glasač. „Agresija je trajala sve do parkinga udaljenog 300 metara od biračkog mjesta verbalnim napadima i pitanjima zašto nije glasao, na kojem biračkom mjestu glasa, da li je dobio instrukcije za koga da glasa, da li je dobio šifru i u kojem obliku“, tvrde iz DPS-a. Takođe, kako su naveli, na biračkom mjestu 64 A na Draču, grupa osoba u majicama MANS-a, presreće birače dijeleći im letke sa brojevima telefona na koje treba da podnose prigovore i zahtijevajući da prigovore podnose upravo njima, i nakon zvaničnih upozorenja odbijaju da se udalje od biračkog mjesta. Iz DPS-a podsjećaju da Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da niko ne može, po bilo kom osnovu, pozvati birača na odgovornost zbog glasanja, niti od njega tražiti da kaže za koga je glasao ili zašto nije glasao. Isti Zakon propisuje da su članovi organa za sprovođenje izbora i druga lica koja prate rad organa za sprovođenje izbora dužni da postupaju na osnovu zakona i pravila koja propisuje Državna izborna komisija. „Kad lica koja prate rad organa za sprovođenje izbora prekrše pravila o održavanju reda na biračkom mjestu ili na drugi način ometaju rad organa za sprovođenje izbora, organ za sprovođenje izbora može ih udaljiti a podatke o tome unosi u zapisnik“, navodi se u Zakonu.

Tim aktom je, podsjećaju iz DPS-a, propisano i da je na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta zabranjeno isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala kojima se može uticati na opredjeljenje birača.

„Sve nabrojane odredbe zakona i još mnoge druge aktivisti MANS-a svjesno krše“, zaključuje se u saopštenju DPS-a.

DPS je poslao fotografije za koje navode da su dokazi "kako aktivisti MANS-a ometaju članove biračkih odbora u sprovođenju procedure glasanja putem pisma."

MANS-ovi posmatrači su akreditovani za praćenje izbornog procesa.

Galerija

Bonus video: