Kasni usvajanje Zakona o igrama na sreću: Država mjesečno gubi 120.000 eura

Izmjene zakona bile su na sjednici Skupštine 25. aprila, ali je sve odloženo dok se ne završe lokalni izbori
0 komentar(a)
Skupština,  poslanici DPS, Foto: Zoran Đurić
Skupština, poslanici DPS, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.05.2014. 19:09h

Državni budžet zbog neusvajanja izmjena Zakona o igrama na sreću mjesečno gubi najmanje 120.000 eura.

Izmjene zakona bile su na sjednici Skupštine 25. aprila. Iz ove institucije su objasnili “Vijestima” da će sjednice, prema dogovoru sa kolegijuma, biti nastavljene nakon lokalnih izbora 25. maja.

Na odloženoj sjednici nalaze se još 22 predloga zakona koji čekaju povratak poslanika sa “odmora” na radna mjesta.

Izmjenama, koje je Odbor za ekonomiju početkom aprila predložio Skupštini, a o kojima se priča još od jula prošle godine, predviđeno je povećanje fiksne koncesije za 30 odsto za kladionice i automate, 50 odsto za kazina i uvođenje koncesije za lutrijske igre od 65.000 godišnje Lutriji Crne Gore koja je do sada nije plaćala.

Izmjene je predložila grupa poslanika DPS-a.

Fiksne mjesečne koncesije plaćaju jedino kladionice, 500 eura po kladioničarskom mjestu, i automat klubovi 50 eura po automatu. Izmjenom zakona ovi iznosi bili bi povećani za 150 i 15 eura.

Prema podacima sa sajta Uprave za igre na sreću sada ima aktivnih koncesija za 475 mjesta sportskih kladionica i 126 uplatnih terminala.

Kada se ukupan broj pomnoži sa 150 eura, dobije se dodatni mjesečni iznos od 90.150. U automat klubovima, prema podacima sa kraja prošle godine, postoji 1.988 aparat klubova pa bi njihov novi iznos vrijedio 29.820 eura mjesečno.

U Zakonu o igrama na sreću piše da kazina koncesiju uplaćuju do kraja decembra tekuće za narednu godinu, prema tome, postojećih šest kazina ima plaćenu koncesiju po starom iznosu do kraja godine.

Godišnja koncesija bi izmjenama bila povećana sa 50 na 75 hiljada, ali bi od mišljenja Ministarstva finansija zavisilo da li bi kazina za ovu godinu platili dio razlike za preostali dio godine.

Mišljenje Ministarstva bilo bi potrebno i za novu koncesiju Lutriji kako bi za ovu godinu platili dio godišnje od 65.000 eura.

Povećanja naknada za igre na sreću trebalo je da državi zamijene prihod od ukinutih taksi “euro po euro”.

Bonus video: