SNP: Na biračkim mjestima samo da borave članovi odbora

“Takođe tražimo da u saradni sa Upravom policije obezbijedite da na udaljenosti od 100 m od biračkog mjesta nema prisustva građana"
4 komentar(a)
Velizar Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Velizar Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.05.2014. 16:08h

Iz Socijalsitičke narodne partije (SNP) zatražili su od Izborne komisije Glavnog grada da na udaljenosti od sto metara od biračkog mjesta ne dozvoli prisustvo građana, čija bi namjera bila vođenje evidencije onih koji su izašli na glasanje.

Predsjednik Odbora SNP-a Glavnog grada, Velizar Kaluđerović uputio je pismo Izbornoj komisiji Podgorice kojim je zatraženo da u prostorijama koje su određene za biračka mjesta isključivo budu prisutni članovi biračkih odbora i naravno birači, koji su nakon obavljenog glasanja dužni napustiti to mjesto.

“Naime, u saznanju smo da se u objektima koji su određeni za biračka mjesta za prethodne izborne cikluse, često dešava prisustvo zaposlenih koji nijesu članovi biračkog odbora, što je naročito izraženo u školskim i predškolskim ustanovama kao i u nekim privatnim objektima, najčešće ugostiteljski”, navodi se u pismu SNP-a.

Iz te stranke kazali su da se te osobe bave odlaganjem obavještenja Sekretarijata za lokalnu samoupravu, koji sadrže između ostalog redni broj birača na biračkom spisku za glasanje, “koje birači donese prilikom dolaska na biračka mjesta, na način što ih odnose licima koja za potrebe Demokratske partije socijalista vode na osnovu toga eidenciju izlaska birača”.

Iz SNP tvrde da je česta pojava da te osobe sjede u nekoj od učionica školskog odnosno predškolskog objekta u kome se obavlja glasanje.

“Takođe tražimo da u saradni sa Upravom policije obezbijedite da na udaljenosti od 100 m od biračkog mjesta nema prisustva građana čija je do sada prevashodna namjera bila vođenje evidencije birača koji su došli na birališta”, navodi se u pismu.

Iz SNP su dodali da im je namjera da Izborna komisija blagovremeno preduzme radnje koje će obezbijediti da građani Podgorice slobodno u zakonom propisanoj proceduri ostvare svoje pravo izbora predstavnika u Skupštini Glavnog grada.

Bonus video: