Tivat: DPS i SDP žure da okončaju novu političku trgovinu

SDP će pored mjesta potpredsjednika Opštine, dobiti i mjesto predsjednika lokalnog parlamenta koje sada zauzima Novosel
87 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.05.2014. 14:03h

Sjednica SO Tivat na kojoj će se birati predsjednik Opštine održaće se u utorak, 20. maja – odlučio je danas predsjednik tivatskog parlamenta Ivan Novosel (DPS), uprkos protivljenju šefova poslaničkih klubova ujedinjene opozicije.

DPS i SDP dogovorile su novu političku trgovinu po kojoj će SDP glasovima svojih pet odbornika, podržati DPS koji ima 12 odbornika i njihov predlog da Novosel u fotelji gradonačelnika naslijedi Dragana Kankaraša (DPS) kojem je mandat istekao 30.aprila.

Zauzvrat, SDP će pored mjesta potpredsjednika Opštine, dobiti i mjesto predsjednika lokalnog parlamenta koje sada zauzima Novosel. Da bi sigurno „izveli“ dogovorenu „transakciju“, DPS i SDP su odlučili da naredna sjednica SO 20.maja ima samo dvije tačke dnevnog reda – izbor gradnačelnika i verifikaciju odborničkih mandata.

Na taj način će DPS-SDP odmah u skupštinskim klupama novim svojim odbornikom zamijeniti Novosela i zadržati odlučujući, natpolovični 17-ti glas koji im je neophodan da izaberu novog šefa lokalnog parlamenta koga će predložiti SDP.Sat vremena nakon ove, 20.maja će se održaće još jedna radna sjednica SO Tivat na kojoj će se birati novi predsjednik Skupštine.

Na dnevnom redu te sjednice, naći će se i materijali sa dnevnog reda odložene sjednice lokalnog parlamenta iz 29.aprila, kada se DPS povukao sa Novoselovom gradonačelnikom kandidaturom jer tada još nije bila okončana trgovina sa SDP.

Opozicija koja je kao svog zajedničkog kandidata za gradonačelnika istakla Vlada Arsića (PzP), oštro se juče na sastanku kolegijuma predsjednika SO, usprotivila ovakvom tajmingu, podsjećajući da je, kada je odložena sjednica 29.aprila, napravljen konsenzus da mora proteći najmanje 15 dana između zakazivanja i održavanja nove sjednice. Opozicionari su to tada tražili kako bi mogli obezbjediti sigurno prisustvo svih odbornika jer o tome ko će biti novi gradonačelnik Tivta u suštini, presuđuje samo jedan glas.

“Medjutim, na današnjem, ekspresno zakazanom medjustranačkom sastanku , pokazalo se elementarno nepoštovanje predsjednika lokalnog parlamenta Ivana Novosela prema jedinstvenoj opoziciji u zahtjevu opozicionih stranaka oko termina održavanja ranije odložene sjednice Skupštine na kojoj bi se birao prvi čovjek optine. Dogovor predsjednika svih klubova, pa i kluba DPS od 29.aprila, danas prvi čovjek tivatskog parlamenta nije želio da prihvati.

Ekspresno zakazan medjustranački sastanak ekspresno je i završen bez dogovora o datumu naknadne sjednice lokalnog parlamenta. Ovoga puta, predsjednik lokalnog parlamenta, samovoljno će po Poslovniku donijeti odluku o datmu Skupštinskog zasjedanja i time naruštiti prava svih odbornika da ravnopravno učestvuju u radu Skupštine.”- saopštili su juče šefovi klubova odbornika opozicionih stranaka.

Bonus video: