Službenim autom "samo" transportovali građevinski materijal ispred kuće Đurišića

U SNP, kako su kazali, očekuju da će „kako se dan lokalnih izbora bliži „humanitarne akcije“ lokalne vlasti biti sve češće“
0 komentar(a)
Živko Đurišić, Foto: SNP
Živko Đurišić, Foto: SNP
Ažurirano: 14.05.2014. 16:30h

Kolašinska opozicije dostavila je juče medijima fotografije na kojima se, kako tvrde, vidi zloupotreba opštinskih resursa u predizborne svrhe. Na fotografijama se vidi opštinska “lada niva” pred privatnom kućom u selu Šljivovica i vozač zaposlen u Opštini koji istovara iz vozila. Pored toga, tvrde u opoziciji, ista to vozilo se bar nekoliko puta sedmično može vidjeti na seoskom području kolašinske opštine. Sve to, kažu aktivisti opozicije, navodi na sumnju da su automobili i zaposleni u lokalnoj upravi angažovani u kampanji DPS.

Predsjednik Opštine Kolašin i nosilac liste DPS Darko Brajušković potvrdio je “Vijestima” da je službenom “ladom nivom” transportovan građevinski materijal do kuće Živka Đurišića koji je invalid.

“Tom čovjeku se gradi kupatilo. Sredstva za to su obezbijeđena još ranije sponzorstvima. Toliko smo mogli da pomogemo i obezbijedimo prevoz tog materijala. Nije riječ o predizbornoj kampanji, već o ljudskoj pomoći”, kazao je Brajušković. Đurišić je korisnik invalidske penzije i tuđe njege i pomoći. Zbog gangrene ostao je bez obje noge i jedne ruke. On je prošle sedmice, kako su “Vijesti” pisale, tražio jednokratnu socijalnu pomoć od lokalne uprave. Đurišić je kazao da mu je novac potreban za operaciju kojom pokušava da spase drugu ruku. Ima devetočlanu porodicu i, iako mu je šestoro djece punoljetno, niko od njih, kao ni supruga, nije stalno zaposlen. U Opštini su mu tog dana kazali da mu ne mogu pomoći zbog Zakona o finansiranju političkih partija koji zabranjuje davanje bilo kakve jednokratne pomoći dok ne prođu izbori.

“Tom čovjeku se gradi kupatilo. Sredstva za to su obezbijeđena još ranije sponzorstvima. Toliko smo mogli da pomogemo i obezbijedimo prevoz tog materijala. Nije riječ o predizbornoj kampanji, već o ljudskoj pomoći”

Odgovarajući na ostale optužbe opozicije, Brajušković je kazao da je službena “lada niva” često na seoskom području, jer dostavlja gorivo za utovarnu kašiku koja je dio mehanizacije “mašinskog prstena”, koja sanira seosku putnu infrastrukturu.

SNP i DF: Đurišiću su mogli pomoći i ranije, to je zaslužio

U opoziciji smatraju da je Đurišiću pomoć neophodna, ali da je došla u nevrijeme. Nosilac izborne liste DF Aleksandar Dožić je kazao da je lokalna vlast i do sada imala mnogo prilika da izgradi kupatilo Đurišiću ili mu pomogne na drugi način:

„Sugrađani kao Đurišić treba stalno da imaju pomoć i pažnju lokalne uprave. Đurišiću, koji je radni vijek proveo u kolašinskim preduzećima, trebalo je odavno pomagati i obezbijediti mu elementarne uslove za život. Pomažući tokom kampanje iz lokalne uprave rizikuju da taj gest opravdano dobije vrlo sumnjivu konotaciju”.

U SNP, kako su kazali, očekuju da će „kako se dan lokalnih izbora bliži „humanitarne akcije“ lokalne vlasti biti sve češće“.

„Pozivamo aktiviste svih opozicionih partija, predstavnike NVO sektora i novinare da na terenu proprate te akcije. Takve „humanitarne akcije“ očekujem naročito na dan izbora. U prilog tome govori iskustvo- kazao je nosilac izborne liste SNP Đuro Milošević.

Vlada: Tražio pomoć prošle godine

Kabinet Đukanovića je naveo da je pomoć Đurišiću "neutemeljeno dovedena u vezu sa predstojećim lokalnim izborima.

"Građanin Kolašina Živko Đurišić nije se, kako se tvrdi, obratio predsjedniku Vlade „nedavno“ nego još 11. jula 2013. godine aktom zavedenim u Pisarnici Vlade pod brojem 01-001-4097 (obraćanje je u prilogu). U dopisu je naveo detalje svog teškog zdravstvenog stanja i socijalni status kao to i da živi u neuslovnom objektu – bez sanitarnog čvora.

Biro za odnose sa građanima je preduzimanje mjera iz svoje nadležnosti u cilju prevazilaženja ovog problema započeo neposredno nakon prijema dopisa.

Najveći dio građevinskog materijala, obezbijeđen iz donacija, dopremljen je u kuću podnosioca zahtjeva tokom novembra i decembra 2013. godine", navode iz kabineta.

To prema njima pokazuje da rad kabineta nema veze sa predstojećim izborima.

"Stoga odbacujemo ne samo neistinitu tvrdnju objavljenu u dnevnoj štampi, već sa zabrinutošću reagujemo na do sada u Crnoj Gori nezapamćeni pokušaj politizacije teškog zdravstvenog stanja jednog građanina u predizborne svrhe.

Kabinetu predsjednika Vlade i Predsjedniku lično obraća se svakodnevno veliki broj građana. Biro za odnose sa građanima odnosi se prema svim predmetima odgovorno, profesionalno i u skladu sa svojom nadležnošću i zakonima. Vođeni smo iskrenim nastojanjem da izađemo u susret građanima u najvećoj mogućoj mjeri ne dijeleći ih ni po kojoj osnovi, pa samim tim ni po političkom opredjeljenju koje, štoviše, nikada nije predmet našeg interesovanja", navode u kabinetu.

Bonus video: