Ili smo po natalitetu prvi u svijetu, ili neko iz biračkog spiska ne briše preminule

Iz MANS-a tvrde da je od predsjedničkih izbora do danas u birački spisak upisano skoro 14.500 ljudi, a izbrisano 7. 200
71 pregleda 35 komentar(a)
Birački spisak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Birački spisak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.05.2014. 13:00h

MANS će Ministarstvu unutrašnjih poslova uputiti 3.000 inicijativa ze provjeru biračkog spiska. Prema tvrdnjma iz te NVO, brutalne manipulacije biračkim spiskom se nastavljaju, jer je od predsjedničkih izbora do danas, za oko 13 mjeseci, u birački spiak upisano skoro 14.500 ljudi, a izbrisano 7. 200.

"To znači da su po radnom danu danu upisivana po 53, a brisano 26 birača. Ili je u Crnoj Gori stopa nataliteta duplo veća od mortaliteta, pa smo po prirodnom priraštaju prvi u svijetu. Ili neko iz biračkog spiska ne briše preminule građane ili omogućava da se fantomi dodatno upisuju. Što god da je slučaj, radi se o brutalnim kršenjima Zakona o biračkom spisku”, kazao je koordinator MANS-a Vuk Maraš.

On je kazao da je od 14.500 novoupisanih 11.300 onih koji su rođeni u Crnoj Gori i koji pravo glasa nisu stekli po osnovu dobijanja državljanstva.

"Od toga 1.453 je starije od 40 godina. Znači, to su ljudi koji dugo žive u Crnoj Gori i sada odjednom po prvi se upisuju u birački spisak. Imali smo slučajeve gdje ljude upisuju duplo i umjesto da upisujete samo jednog u birački spisak, vi odmah dobijete i njegovog duplikata. Tako, na primjer, u Rožajama imamo dvojicu upisanih Merta Kujevića, oba glasaju u Balotićima, oba su rođeni u Turskoj i to 27.10.1995. godine. Po istom principu i u Šavniku, gdje je ranije postojala jedna Saveta Lalović sada postoje dvije. Obje Savete su iz Pošćenja, imaju isti datum rođenja, a to je 8.5.1937. godine. I u Ulcinju je Sadik Palević dobio “duplikata”, po prvi put upisanog. Oba žive u Krutama, i rođeni su 30.1.1942. I u Nikšići postoje ti slučajevi. Dva Ivana Žugića žive i glasaju u Kličevu, a obojica s rođena 28.7.1995. U Nikšiću su i dvije Jelene Vuković, koje glasaju u Zahumlju 2 i rođene su istog dana - 19.12.1995. godine", kazao je Maraš.

Advokat MANS-a Veselin Radulović je podsjetio da je ta NVO preko političkih partija ranije podnijela podnijela 6.000 inicijativa MUP-u

Advokat MANS-a Veselin Radulović je podsjetio da je ta NVO preko političkih partija ranije podnijela podnijela 6.000 inicijativa MUP-u.

"Prve inicijative su podnijete u martu, a MUP nije ni po jednoj od tih inicijativa postupao kako nalaže zakon. MUP je dužan da izvrši inspekcijsku kontrolu u roku od 24 sata po prijemu inicijative i u roku od 48 časova dostavi zapisnik podnosiocu inicijative. MUP to nije uradio, podnešene su tužbe Upravnom sudu, koji je naložio MUP-u da odmah postupi po inicijativama. MUP opet krši zakon i podnosiocima poslao samo obično obavještenje od nekoliko rečenica u kome navode da su izvršili nadzor i da su konstatovali da nema nepravilnosti. Jedini zaključak koji proizilazi iz tog postupka je da MUP nije izvršio iunspekcijski nadzor, jer ako ne postoije zapisnici nema dokaza da je nadzor izvršen", kazao je Radulović.

On je rekao da MUP brutalno krši zakon i govori neistine da je izvršio inspekcijski nadzor, jer “nijednom nijesu pošli na lice mjesta, nijednom nisu napravili zapisnik, niti ga dostavili podnosiocima i to se nikako ne može drugačije tumačiti nego kao kršenje zakona”, kazao je Radulović.

Bonus video: