Uljarević: Novi izbori ako SDP ode sa opozicijom

"Izjavom da lokalni savezi neće uticati na Vladu, DPS traži vrijeme za nalaženje zamjene za SDP"
47 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2014. 18:46h

Ukoliko Socijaldemokratska partija (SDP) u Podgorici napravi savez sa opozicijom, realno je očekivati raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Iako je premijer Milo Đukanović kazao da novi savezi na lokalnom nivou neće ugroziti državnu vlast, zapravo se radi o kupovini vremena za nalaženje novih partnera prije parlamentarnih izbora. To je mišljenje izvršne direktorke Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborke Uljarević koja smatra da će pregovori oko formiranja podgoričke vlasti pokrenuti promjene na političkoj sceni.

“Nakon toga mogu se očekivati i relativno brzi parlamentarni izbori. Ko će biti ključni inicijator održavanja izbora treba da vidimo, ali SDP je nesumnjivo nezaobilazan politički igrač od kojeg sada zavisi i vlast i opozicija”, kazala je Uljarevićeva.

Nakon nedavnih poruka da bi formiranje saveza SDP-a i opozicije u Podgorici značilo političku destabilizaciju države, Đukanović je dao pacifističku izjava da koalicija na državnom nivou neće biti srušena, bez obzira na postizborne saveze. Potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder je ubrzo kazao da su prijevremeni parlamentarni izbori realni jer značajnije promjene nisu moguće u uslovima i odnosima u kojima funkcioniše vladajuća koalicija. On je kazao da nakon lokalnih izbora, prekompozicija odnosa u vladajućoj koaliciji na državnom nivou nije moguća bez vanrednih parlamentarnih izbora.

Uljarevićeva smatra da će Đukanović pokušati da izbjegne vanredne izbore, kako bi dobio na vremenu. “Svjestan je da balansiranje političkih interesa može da mu prolongira politički život, što je za njega garancija privatne slobode. On nije više siguran da u Podgorici DPS može pobijediti i priprema izlaznu strategiju koja bi mu kupila vrijeme, a ujedno povećala mogućnost za novi politički manevar nakon lokalnih izbora”.

Uljarevićeva tvrdi da je Đukanović svjestan da će doći do promjena koje će voditi bržem demokratskom razvoju i efikasnoj borbi protiv korupcije za koju on nije spreman. Zbog toga će, smatra ona, skretanjem fokusa sa suštinskih problema premijer pokušavati da kupi vrijeme i uspori reforme koje razbijaju monopole moći pomoću kojih je vladao. Ona smatra da je zbog toga neminovan razlaz Đukanovića i Krivokapića.

“Đukanović je odavno otvoren za nove koalicione saveze, i to zna i SDP. Radi se već o mrtvom braku u kojem nijedna strana nije našla drugog sigurnog partnera pa zbog toga još imamo status quo, ali i sve vidljivije nepremostive razlike koje nijesu održive na dugi rok”, tvrdi ona.

Ako se odluči da pravi neki oblik saveza sa Đukanovićevom strankom u Podgorici nakon oštre polemike u kampanji, SDP bi rizikovao političko marginalizovanje. Ako Pozitivna i Dragan Bogojević odbiju savez sa DPS-om, ne samo što bi sebe praktično doveo u poziciju NS koju prozivaju za političku korupciju, već bi svom sve nepouzdanijem partneru omogućio oživljavanje do redovnih izbora 2016. godine

Galerija

Bonus video: