Barska lista poziva konkurente da se izjasne: Mi sa DPS i SDP nećemo, a vi?

"Našu podršku će dobiti politički subjekti koji podrže naše ciljeve a ne nose glavnu odgovornost za trenutno stanje u Baru"
52 pregleda 12 komentar(a)
Barska lista, Foto: Barska lista
Barska lista, Foto: Barska lista
Ažurirano: 11.05.2014. 07:23h

Barska lista, prva grupa građana koja u Baru izlazi na lokalne izbore, objavila je danas da u barskom DPS i SDP ne vidi partije sa kojima može stupiti u postizbornu koaliciju, ocijenivši da te stranke “ne žele reformske promjene već samo kontinuitet vlasti”.

Iz Barske liste koja na barskim izborima nosi broj dva, pozvali su sve izborne liste da objave svoje postizborne namjere, ukazujući na česte insinuacije “koje dolaze od djelova vladajuće koalicije koja je ujedno i vlast i opozicija sama sebi”, a koje ovu grupu građana stavljaju u negativan kontekst “i plasiraju priče da smo već predodređeni za koaliciju sa DPS i da smo osnovani od iste partije”.

"Uz poziv ostalim listama da urade isto, razjasnićemo naše postizborne namjere ne zato da se pravdamo bilo kojoj političkoj grupaciji, pogotovo ne onoj koja je odgovorna za katastrofalno upravljanje gradom i propast državnih preduzeća, već zbog želje da građanima Bara otklonimo svaku nedoumicu i jasno im damo do znanja kome daju glas. Barska lista je spremna da sarađuje sa onim političkim subjektima kojima je Bar na prvom mjestu i koji žele pozitivne promjene, sa onim snagama koje imaju kapacitet da sastave tim koji će voditi Bar, a koji neće biti opterećen partijskim pripadnostima i striktno partijskim interesima. Ne želimo samo kadrovske intervencije, jer nam nisu cilj kozmetičke promjene – mi želimo sistemske promjene u vođenju grada", navodi se u saopštenju Barske liste koje potpisuje predsjednik Đorđe Lekić.

"Informisaćemo građane svakih 30 dana o svom radu, a funkcije moraju biti vezane za program i moraju konačno snositi političku odgovornost za neispunjavanje obaveza. Da smo htjeli da podržimo kontinuitet dosadašnje politike, ne bismo se ni organizovali oko Barske liste"

Ako Barska lista, "u što se nadamo", bude tas na političkoj vagi i dobije povjerenje da formira lokalnu upravu, njena osnovna obilježja, navodi Lekić, biće tim eksperata bez obzira na političku pripadnost, javno donošenje plana rada i rokova za realizaciju zacrtanog sa tačno lociranim odgovornostima i informisanje lokalnog parlamenta svakih 30 dana o svom radu.

"Informisaćemo građane svakih 30 dana o svom radu, a funkcije moraju biti vezane za program i moraju konačno snositi političku odgovornost za neispunjavanje obaveza. Da smo htjeli da podržimo kontinuitet dosadašnje politike, ne bismo se ni organizovali oko Barske liste. Naš program je reformskog karaktera i sastoji se iz konkretnih koraka i politika. Zato ćemo podržati one snage koje će dati čvrste garancije da će biti ispunjeni programski zadaci Barske liste, a na dobrobit građana Bara. Samim pogledom na liste vladajućih političkih subjekata, postaje jasno da one ne žele promjene već kontinuitet, tako da sa njima ne vidimo mogućnost postizborne saradnje", dodao je Lekić.

On je istakao da članovi Barske liste "nemaju individualne političke ambicije" niti moraju da budu dio vlasti, već su spremni podržati, makar i iz odborničkih klupa, one snage koje podržavaju njihov program.

"Naša vrata su zatvorena svima onima koji su odgovorni za ovakvo stanje u gradu Baru i koji su simbol maćehinskog odnosa prema gradu. Imajući u vidu činjenicu da nismo politička partija već grupa građana, od kojih je većina ostvarena u svojim profesijama i ne zavisi od lokalnog ili državnog budžeta, stavljamo naše građanske principe ispred političkih interesa.

Pozivamo sve partije i političke grupacije da se jasno opredjele, kako bi građani znali za kakve post-izborne aranžmane glasaju. Za sva konkretna pitanja svih građana Bara, vrata naše kancelarije su uvijek otvorena", zaključio je Lekić.

Bonus video: