Pozitivna: Zalagaćemo se za transparentnost budžeta Bijelog Polja

“Zahtijevaćemo da se uvede građanski nadzor svih rashodnih stavki Budžeta – javnih nabavki, ugovora, dnevnica..."
3 komentar(a)
Danko Simović, Foto: Pozitivna CG
Danko Simović, Foto: Pozitivna CG
Ažurirano: 10.05.2014. 14:15h

Pozitivna Crna Gora će se nakon majskih izbora, u bjelopoljskom parlamentu, kao jednim od prioriteta, zalagati za potpunu transparentnost rashodnih stavki lokalnog budžeta, navodi se u saopštenju partije.

Oni navode da finansijska nestabilnost lokalne uprave je jako izražena već nekoliko godina, a ostvarivanje budžeta od 10.5 miliona eura, moguće je samo uz pomoć egalizacionog fonda, iz koga je, u 2013 godini, uplaćeno 4.5 miliona eura.

“Zahtijevaćemo da se uvede građanski nadzor svih rashodnih stavki Budžeta – javnih nabavki, ugovora, dnevnica, reprezentacija, telefonskih računa, potrošnje goriva i drugih, a tok novca će se pratiti kroz mjesečne izvještaje objavljene na portalu za građansku kontrolu javnih finansija", kazao je član glavnog odbora Pozitivne CG, Danko Simović.

“Bjelopoljci će na ovaj način biti u prilici da imaju potpun uvid u to kako se troši njihov novac, jer samo na taj način možemo vratiti izgubljeno povjerenje u rad javnih službi. Razloga za nepovjerenje ima i više nego dovoljno, rekao je Simović, osvrćući se na izvještaj DRI o Završnom računu budžeta opštine Bijelo Polje za 2012-u godinu, u kom se navodi da postoji niz materijalnih grešaka koje se odnose na prekoračenje po pojedinim izdacima, a najvećim dijelom na izdatku otplate dugova u visini od 37,65 odsto.

Bonus video: