SNP Bar: Gdje idu pare od Starog grada?

"Ukoliko se nešto hitno ne preduzme, od Starog grada Bara će za godinu-dvije ostati samo venecijanske zidine"
79 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2014. 13:51h

Barski SNP optužio je opštinu i državu za nebrigu o Starom gradu Baru, koji slovi za jedan od najvažnijih kulturno-istorijskih artefakata Crne Gore. Odbornički kandidat izborne liste „SNP - Mladost.Mudrost.Hrabrost. - Snežana Jonica“ arheolog mr Mladen Zagarčanin održao je danas ovim povodom pres-koferenciju simbolično ispred ulaza u Stari grad, sa koje je javnosti i nadležnima poručio da je ovaj stari grad jedan od najstarijih arheoloških spomenika u Evropi koji pripada nultoj kategoriji „što znači da bi trebao da bude uvršten na UNESCO listu kulturne baštine“.

"Ukoliko se nešto hitno ne preduzme, od Starog grada Bara će za godinu-dvije ostati samo venecijanske zidine, a sve unutar njega će se obrušiti", rekao je Zagarčanin.

On je akcentovao „maćehinski odnos“ prema Starom gradu iako on sa 600 objekata i bogatom istorijom „ ima izuzetne potencijale, ne samo kulturološke već i turističke i druge“.

"U Starom gradu rade samo jedno stručno lice i jedan radnik, a u ostatku JP Kulturni centa je 56 zaposlenih. Nema nikakvih ulaganja u obnovu Starog grada iako se godišnje od prodaje ulaznica za njegov obilazak naplati 144.000 eura, iako smo svjedoci da se zidine svakodnevno urušavaju. To je sramota, kao što je sramota i da je ovo jedan od najnebezbjednijih starih gradova istočne obale Jadrana, jer se za njegov obilazak plača ulaznica, a u njemu su skoro 90 posto mjesta nedovoljno sigrurna z aposjetioce", dodao je Zagarčanin.

On je podsjetio da je posljednja restauracija nekog od objekata unutar zidina urađena krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, „dakle, preko 25 godina nema nikakvih pomaka!“.

"Stari grad nije samo arheološki spomenik, on je prije svega nukleus cijelog ovog prostora. Da nema njega, ne bi bilo ni Pristana ni novog Bara o kojima su svima puna usta, dok se na mjesto začeća današnjeg grada niko ne osvrće", zaključio je Zagarčanin.

Galerija

Bonus video: