Pejanović Đurišić: Napredak u povećanju podrške za članstvo u NATO

Hejgel je posebno odao priznanje rezultatima koje ostvaruju pripadnici Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2014. 08:42h

Crna Gora u prethodnom periodu ostvarila je značajan napredak po pitanju modernizacije i reforme sektora odbrane, rekao je sekretar za odbranu Sjedninjenih Američkih Država (SAD), Čak Hejgel, koji je posebno priznanje odao rezultatima crnogorske vojske u međunarodnim misijama.

On je u razgovoru sa crnogorskim ministrom odbrane Milicom Pejanović Đurišić, koja boravi u zvaničnoj posjeti SAD, ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa reformskim procesima, izražavajući punu spremnost za nastavak podrške.

„Hejgel je istakao da je Crna Gora u prethodnom periodu ostvarila značajan napredak po pitanju modernizacije i reforme sektora odbrane. Govoreći o predstojećem NATO Samitu, ohrabrio je Crnu Goru da nastavi sa reformskim procesima, izražavajući punu spremnost za nastavak podrške“, saopšteno je iz Ministarstva.

Hejgel je posebno odao priznanje rezultatima koje ostvaruju pripadnici Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, iskazujući podršku u nastojanjima Crne Gore da i na ovaj način doprinosi izgradnji globalnog mira i stabilnosti.

Tokom razgovora, Pejanović Đurišić je potvrdila spremnost i posvećenost Crne Gore u pogledu realizacije aktivnosti iz evroatlantske agende, posebno u oblastima koje su zahtijevale dodatne rezultate i unaprijeđenja.

Pejanović Đurišić je istakla uvjerenje da proces evroatlantskih integracija koji se realizuje u Crnoj Gori značajno doprinosi poboljšanju ukupne efikasnosti i kvaliteta, kada je u pitanju izgradnja institucija sistema i demokratski razvoj društva u cjelini

„Istakla je da je postignut značajan napredak u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije, povećanju podrške javnog mnjenja za pridruženje NATO Alijansi, nastavku reformi u bezbjednosnom sektoru, kao i nastavku opremanja i modernizacije Vojske“, kaže se u saopštenju.

U tom kontekstu, Pejanović Đurišić je izrazila očekivanje da će nivo pripremljenosti Crne Gore i ostvareni napredak na adekvatan način biti prepoznat i verifikovan na predstojećem NATO Samitu u Velsu.

Pejanović Đurišić je istakla uvjerenje da proces evroatlantskih integracija koji se realizuje u Crnoj Gori značajno doprinosi poboljšanju ukupne efikasnosti i kvaliteta, kada je u pitanju izgradnja institucija sistema i demokratski razvoj društva u cjelini.

Govoreći o bilateralnoj saradnji sa SAD na polju odbrane, Pejanović-Đurišić je ocijenila da je dosadašnja saradnja na vojno-vojnom planu veoma sadržajna i korisna za dalji razvoj sposobnosti i interoperabilnosti pripadnika crnogorske Vojske, posebno kada su u pitanju edukacija i obuka pripadnika Ministarstva i Vojske, kao i opremanje jedinica savremenom opremom.

U tom smislu je izrazila je i očekivanje da se ta saradnjau narednom periodu može proširiti i na ostale oblasti i podsjetila sekretara Hegela o učešću pripadnika Vojske u međunarodnim misijama i operacijama, prije svega u misiji ISAF u Avganistanu, ali i u misijama UN UNMIL u Liberijii EU Atalanta u vodama Somalije.

Pejanović Đurišić informisala je sagovornika da je u planu upućivanje crnogorskih pripadnika u misije EU u Maliju i Centralnoafričkoj Republici, za šta je Skupština Crne Gore nedavno usvojila odluku.

Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenje i o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u Ukrajini i mogućim implikacijama na region Jugoistočne Evrope.

Nakon sastanka sa Hejgelom, Pejanović-Đurišić je u Pentagonu obišla memorijalnu sobu posvećenu žrtvama stradalim u terorističkom napadu na Pentagon 11.septembra 2001.godine i upisala se u spomen knjigu.

Ona se sastala i sa pomoćnikom Državnog sekretara SAD za političko-vojna pitanja, Punetom Talvarom, i tom prilikom ga je upoznala sa ostvarenim reformama kao i očekivanjima od predstojećeg NATO samita u Velsu.

„Ministar je istakla da Crna Gora u kontinuitetu i na održiv način realizuje reforme koje stvaraju osnovu za implementaciju standarda i kriterijuma koje predviđa proces evroatlantskih integracija. Takođe, naglasila je da je Crna Gora posvećena daljem unapređenju dobrosusjedskih odnosa i saradnji sa zemljama u okruženju kako bi se osigurala bezbjednost i stvorili povoljniji uslovi za ekonomski napredak“, dodaje se u saopštenju.

Talvar se saglasio da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate u proces upristupanja NATO.

On je iznio uvjerenje da će partneri prepoznati nivo pripremljenosti Crne Gore za članstvo u NATO i ohrabrio je Crnu Goru da u susret predstojećem samitu, nastavi sa dinamičnim sprovođenjem relevatnih reformi.

Pejanović Đurišić je razgovarala i sa direktorom Kancelarije Stejt Departmenta za Južnu i Centralnu Evropu Džonatanom Murom.

Tom prilikom sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u regionu, kao i o mogućim implikacijama krize u Ukrajini na region Zapadnog Balkana.

„ Pejanović Đurišić i Mur su se saglasili da Crna Gora ima veoma značajnu ulogu u stabilizaciji regiona i osnaživanju dobro susjedskih odnosa, kao i da bi članstvo Crne Gore u NATO imalo pozitivan uticajna Zapadni Balkan u cjelini“, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: