MANS: MUP demantuje sopstvene tvrdnje, Konjević da prestane sa izgovorima

Analizom identifikovali preko 500 osoba koje su brisane iz spiska
5 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2014. 16:42h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je iz biračkog spiska izbrisalo preko 500 duplikata na koje je ukazao MANS, čime je, kako je saopšteno iz te nevladine organizacije (NVO), demantovalo sopstvene tvrdnje da su njihove prijave neosnovane.

Iz MUP-a je u srijedu saopšteno da je Upravna inspekcija, na osnovu inicijativa koje su tom resoru podnije tri političke partije, do sada izvršila više od tri hiljade provjera i konstatovala da nije bilo nepravilnosti u vođenju biračkih spiskova i da su podnesene inicijative neosnovane.

U saopštenju MANS-a navodi se da je MUP svojim postupanjem demantovao sopstvene tvrdnje kako je crnogorski birački spisak tačan i ažuran.

„Pošto je, po inicijativama MANS-a, iz tog dokumenta u prethodnom periodu izbrisano preko 500 duplikata na koje smo ukazali“, kaže se u saopštenju te NVO.

Iz MANS-a su zatražili od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da, kako su naveli, konačno počne sa poštovanjem Zakona o biračkim spiskovima

Iz MANS-a tvrde da su analizom poslednje verzije centralnog biračkog spiska identifikovali preko 500 osoba koje su iz tog dokumenta brisane, a na koje su oni ranije ukazivali kao na moguće duplikate i preko političkih partija prijavili MUP-u.

„Imajući u vidu da je analiza biračkog spiska rađena po matičnim brojevima, isključena je mogućnost da su neka lica promjenom bračnog statusa promijenila i ime, odnosno prezime, pa da se u tom obliku više ne nalaze u biračkom spisku“, navodi se u saopštenju.

Iz te NVO su naveli da im je drago što vide da su inicijative koje su podnijeli preko više političkih partija konačno počele da daju rezultate, i da se birački spisak polako čisti od najznačajnijih neregularnosti.

Prema njihovim riječima, duplikati koji su brisani iz spiska, kao i mnogi drugi koje su analizom identifikovali, najbolje pokazuju da je neophodno da MUP sprovede sveobuvatni inspekcijski nadzor tog dokumenta.

„I da iz njega ukloni sve preostale duplikate, kao i druge kategorije problematičnih lica kao što su birači fantomi, oni koji godinama ne žive u Crnoj Gori i oni koji su u birački spisak upisani suprotno Zakonu“, poručili su iz MANS-a.

Takođe, kako su naveli, MUP bi morao omogućiti da i sve osobe „koje su iz biračkog spiska nezakonito obrisane, jer ne glasaju za partiju na vlasti, ponovo budu vraćena u ovaj dokument kako bi mogla da ostvare svoje Ustavom i Zakonom garantovano pravo da slobodno biraju“.

Iz MANS-a su zatražili od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da, kako su naveli, konačno počne sa poštovanjem Zakona o biračkim spiskovima, i da obezbijedi da se inspekcijski nadzor biračkog spiska do kraja sprovede.

„Kao i da prekine sa izgovorima kako MUP nema kapaciteta da taj posao uradi na zakonit način, imajući u vidu da se radi o ubjedljivo najvećoj instituciji u Crnoj Gori koja zapošljava najveći broj kadrova“, kaže se u saopštenju.

Nesporno je, tvrde iz MANS-a, da postoji ogroman javni interes da se obezbijedi da pripadnici MUP-a „umjesto što posjećuju predizborne skupove partije na vlasti, počnu efikasno da čiste birački spisak od neregularnosti, i to bi Konjević, kao prvi čovjek te institucije, morao hitno da osigura“.

„Pored podnijetih inicijativa, sada i presude Upravnog suda obavezuju MUP da sprovede inspekcijski nadzor biračkog spiska i da osigura njegovu tačnost i ažurnost, pa se nadamo da će u što hitnijem roku taj proces zaista biti i okončan i da će se Zakon o biračkim spiskovima i odluke Upravnog suda konačno ispoštovati“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: