MANS pozvao Konjevića da poštuje presude Upravnog suda

Tri partije podnijele inicijative da se za preko 4,8 hiljada osoba izvrši provjera da li su nezakonito upisane u birački spisak
6 komentar(a)
Birački spisak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Birački spisak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.04.2014. 12:31h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je ministra unutrašnjih poslova (MUP) Raška Konjevića da sprovede inspekcijski nadzor biračkog spiska, i da u skladu sa Zakonom i presudama Upravnog suda, partijama dostavi informaciju o svim postupcima koji su sprovedeni.

Oni su saopštili da će Konjeviću dati nekoliko dana da sprovede presude Upravnog suda, navodeći da će do tada, voditi računa da se birački spisak ne zaključi i da će intervenisati novim inicijativama ukoliko to MUP ne uradi.

Direktor Monitoring programa u MANS-u Vuk Maraš podsjetio je da je ta NVO pozvala političke partije da prijave nepravilnosti u biračkom spisku, i da su to uradili Demokratski front, Pozitivna Crna Gora i Građanska inicijativa.

Svaka od tih partija je, kako je naveo, podnijela inicijative da se za preko 4,8 hiljada osoba izvrši provjera da li su nezakonito upisane u birački spisak.

"Imamo situaciju gdje Konjević tvrdi da navodno u biračkom spisku je sve regularno, da on sam krši zakon po nekoliko osnova. Dakle, pošto je MUP ćutao na inicijative koje smo podinjeli, u drugom pravnom koraku mi smo podnijeli urgencije da bismo ih podsjetili da po zakonu isčiste birački spisak", rekao je Maraš.

Nakon toga, kako je dodao, Upravni sud je u presudama konstatovao da MUP krši Zakon i da nije sproveo inspekcijski nadzor.

"Svaka od tri političke partije, koja je to uradila, dobila je presude za blizu 3,5 hiljada osoba za koje se konstatuje da je MUP prekršio Zakon", precirao je Maraš.

Prema njegovim riječima, MUP ne poštuje presude Upravnog suda koji je konstatovao da za preko deset hiljada osoba nije sproveden inspekcijski nadzor u skladu sa Zakonom.

"Jasno je da ministar sve ovo radi kako bi ne opravdao MUP za nečinjenje, već kako bi se sakrili duplikati, kako bi se sakrila zloupotreba u biračkom spisku, jer je i sam svjestan da takve zloupotrebe postoje i da je njih veliki broj", smatra Maraš.

MANS je pozvao Konjevića da obezbijedi da se sprovede inspekcijski nadzor, da u skladu sa Zakonom i presudama Upravnog suda partijama dostavi informaciju o svim postupcima koje je sproveo do tada i da, kako su rekli, izađe iz zone krivične odgovornosti i počne da radi svoj posao.

Na pitanje ima li Vlada dovoljno vremena da očisti birački spisak, s obzirom da su izbori zakazani za 25. maj, Maraš je rekao da je jasno da ne postoji politička volja da to bude urađeno, podjećajući da su inicijative podnesene u martu.

"To pokazuje da očigledno Konjeviću nije stalo da birački spiskovi budu tačni i ažurni, već mu je stalo da sakrije, iz njemu poznatog razloga, sve one mahinacije koje postoje u biračkom spisku", naveo je Maraš.

Akcija "Očisti birački spisak" se nastavlja

Direktorica programa Građanskih inicijativa u MANS-u Zorica Ćeranić kazala je da su građani, u akciji Očisti birački spisak u komšiluku, provjerili birački spisak u njihovoj ulici i dostavili preko hiljadu nepravilnosti toj NVO.

"Građani su nam sa terena poslali jako veliki broj imena umrlih koji se nalaze na biračkom spisku", kazala je Ćeranić, navodeći da su prijave podnijete MUP-u i da očekuju da se utvrdi činjenično stanje.

Takođe, kako je dodala, građani su MANS-u prijavili veliki broj osoba koje navodno po biračkom spisku žive u njihovom komšiluku,a koje niko nikada nije vidio niti je znao da žive na toj adresi, pa postoji sumnja da se radi o fantomskim biračima.

"Ipak, najveći broj prijava građana, koji su provjeravali birački spisak na terenu, se odnosi na osobe koje žive u inostranstvu, ne samo dvije godine, nego i po nekoliko decenija, a koje se još nalaze u biračkom spisku", rekla je Ćeranić.

Ona je poručila da će akcija Očisti birački spisak biti nastavljena, i pozvala je građane da joj se pridruže.

Bonus video: