Nesterenko: Iznenađen sam postupkom Crne Gore, jer smo prijatelji

„U ovom trenutku nisam u posjedu saznanja da je MVPEI stigla bilo kakva nota ili bilo kakvo obavještenje od Abasade Rusije u Crnoj Gori“
0 komentar(a)
Andrej Nesterenko, Foto: Luka Zeković
Andrej Nesterenko, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.04.2014. 17:38h

Ambasador Rusije u Podgorici Andrej Nesterenko kazao je danas portalu IN4S da je Moskva iznenađena odnosom Crne Gore prema Rusiji i ukrajinskoj krizi, posebno ako se ima u vidu da je crnogorska vlast do sada sebe predstavljala kao ruskog prijatelja.

Upitan koliko je svrstavanje zvanične Podgorice na stranu trenutnih vlasti u Kijevu i pridruživanje sankcijama EU prema Rusiji uticalo na odnose Crne Gore i Moskve, ambasador Nesterenko je kazao da „ne vidi ništa pozitivno u takvom stavu Crne Gore“.

„Naglašavam da se upravo Crna Gora pridružila spomenutim sankcijama. To se desilo iako imamo dugogodišnje prijateljske odnose. Sa svoje strane, mi nijesmo rekli ni jednu riječ na adresu Crne Gore“, naveo je ruski ambasador.

Na pitanje da li ga je iznenadilo to što se zvanična Podgorica se priklonila EU i SAD, iako većina građana Crne Gore gaji prijateljske odnose prema Rusiji i ima potpuno razumijevanje za politiku Moskve prema krizi u Ukrajini, ambasador Nesterenko je kazao da jeste iznenađen.

„Od onih koji nazivaju sebe prijateljima takvi postupci su uvijek iznenađujući“, istakao je on.

Upitan kako bi se eventualno članstvo Crne Gore u NATO odraziti na odnose Podgorice i Rusije, odnosno kako Moskva gleda na namjeru da se tako važna odluka donese bez konsultacije građana Crne Gore na referendumu, ambasador Nesterenko je kazao da Rusija ima jasan stav o tom pitanju, kao i da pitanje pristupanja Alijansi treba da bude stav izbora naroda.

„Deklarisano pristupanje Crne Gore NATO-u, kao što je poznato, jedan je od spoljnopolitičkih prioriteta zemlje. Na ovu temu su u više navrata ruski zvaničnici razgovarali sa svojim crnogorskim partnerima i davali odgovarajuće zvanične izjave. Pri tome se višekratno isticalo da to treba da bude izbor naroda“, naveo je ruski ambasador.

Na pitanje da prokomentariše to da se poslednjih godina iz određenih krugova u Crnoj Gori sprovode značajne aktivnosti na tome da, kako kažu, očiste državu od ruskog uticaj, ambasador Nesterenko je kazao da smatra da to pitanje treba uputiti onima koji sprovode takvu politiku.

„Ne vidim veliki priliv u Crnoj Gori turista i investicija iz zemalja – budućih saveznika“, dodao je ambasador Rusije.

MVPEI: Moskva nam ništa nije rekla o sankcijama

Ministarstvu vanjskih poslova i evrospskih intergacija (MVPEI) nije stiglo nikakvo obavještenje iz Rusije o mogućim sankcijama te države prema Crnoj Gori, saopštila je generalni direktor za evropske poslove u tom resoru Snežana Radović.„U ovom trenutku nisam u posjedu saznanja da je MVPEI stigla bilo kakva nota ili bilo kakvo obavještenje od Abasade Rusije u Crnoj Gori“, kazala je Radović novinarima nakon sjednice Vlade.

Ambasador Rusije u Crnoj Gori, Andrej Nesterenko, kazao je da nije dobio nikakve zvanične najave iz svog Ministarstva o navodnom ukidanju bezviznog režima i trgovinskih olakšica. Pozivajući se na moskovski list Rosiskaja gazeta, beogradski i podgorički mediji prenijeli su da Moskva sprema odgovor na odluku Crne Gore da podrži sankcije Evropske unije (EU) prema Rusiji.

Bonus video: