DF: Vlast otjerala ozbiljne svjetske operatere zainteresovane za luku Bar

Dok regionalne luke dobijaju nove linije i nove brodare, kažu iz DF, u Baru su u zadnjih osam godina "izgubili najveće svjetske brodare"
60 pregleda 1 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 17.04.2014. 15:18h

Barski DF ocijenio je danas da je Luka Bar u 21. vijeku u regionu postala luka sa najmanjim prometom robe, dok je 80-tih godina prošlog vijeka bila jedna od razvijenijih jadranskih luka.

Dok regionalne luke dobijaju nove linije i nove brodare, kažu iz DF, u Baru su u zadnjih osam godina "izgubili najveće svjetske brodare".

Funkcioner DF Dalibor Pelević saopštio je da je u 2012. luka Bar imala 2,7 puta manji promet kontejnera od luke Drač "koja 80-tih praktično nije ni postojala", da od luke Rijeka ima 4,2 puta manji promet, a od Kopra 18,5 puta manji promet.

"Ima i oko 100 puta manji pretovar kontejnera od italijnske luke Đoja Tauro koja vjerovatno ne bi ni postojala da je luka Bar iskoristila svoje strateške prednosti i postala jedna od najvećih pretovarnih luka u Mediteranu. Razlozi ovako loše pozicije se prije svega mogu tražiti u lošoj infrastrukturnoj povezanosti sa zaleđem, jedina smo država u regionu koja nema ni metar auto-puta-i stanjem pruge Bar-Beograd , sa prosječnom brzinom od oko 35 km/h, a njom se prije 40 godina išlo skoro tri puta brže. Jedini kontejnerski kran je star oko pedeset godina i često kvari", naveo je Pelević.

On je ukazao na svega 17 posto robe iz beogradskog regiona ide na Bar, a oko 60 posto robe iz tog regiona ide na luke Koper i Rijeka, te da je u svijetlu takvih okolnosti AD Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT) "prodat firmi koja iza sebe ima vrlo oskudno iskustvo u kontejnerskom poslovanju".

Pelević dodaje da je u prugu Podgorica-Nikšić "koja po vozu ima 20 putnika" uloženo 75 miliona eura, a da je KTGT kao jedna od potencijalno najprofitabilnijih firmi u Crnoj Gori prodata za osam milona eura"navodno firmi iz Turske".

Pelević je naveo i da je aktuelna vlast “otjerala ozbiljne svjetske operatere zainteresovane za luku Bar” jer nijesu naišli na sagovornike koji bi im na pravi način prezentirali interes u Baru, “prije svega sigurnost ulaganja u luku”.

"Odlaskom aktuelnog režima otvara se mogućnost da luku Bar valorizujemo u saradnji sa partnerima iz regiona i značajan dio robe sa regionalnih luka prebacimo na Bar, da napravimo prekrcajnu luku, s obzirom na zakrčenost prekrcajnih luka u Mediteranu. Svaki euro koji zaradi luka donese deset eura propratnim djelanostima. Sve uslove imamo za to, počev od stručnih ljudi, geografskog položaja, skladišnog prostora luke Bar i lučkog basena", poručio je Pelević.

Bonus video: