Gojković nije imao podršku čitavog SNP, na pomolu vanredni izbori?

Obrad Gojković saopštio je novinarima da u njegovoj stranci nije postignuto jedinstvo i da nema podršku četiri odbornika
13 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2014. 14:35h

Sjednica skupštine opštine u Herceg Novom na čijem dnevnom redu je bio izbor predsjednika Opštine, odložena je za 8.maj, jer dio odbornika najveće članice vladajuće koalicije SNP-a, ne podržava kandidata te stranke Obrada Gojkovića.

Opozicija jedinstvena u stavu da su vanredni izbori jedino rješenje. Predsjednica skupštine opštine Danijela Đurović, nakon kratkog sastanka kolegijuma, ne otvarajući sjednicu, obavijestila je odbornike da se na zahtjev predstavnika vladajuće koalicije, sjednica odlaže za 8. maj.

Predsjednik odborničkog kluba SNP-a i kandidat te partije za predsjednika opštine Obrad Gojković saopštio je novinarima da u njegovoj stranci nije postignuto jedinstvo i da nema podršku četiri odbornika. On je istakao da nailazi i na opstrukcije kolega koji su 14 godina u izvršnoj vlasti, i koji kako je rekao ne žele da se odreknu privilegija.

Dodao je da će do 8.maja insistirati na jedinstvenoj podršci partije i da neće odustati od kandidature. Na pitanje da li je SNP spreman da odustane od kandidature u korist kandidata koji bi imao nepodijeljenu podršku partije, Gojković je kazao da „neće ići na kompromise jer je njegovu kandidaturu ogromnomom većinom podržao opštinski odbor stranke, a dobio je i podršku centrale i zato će insistirati na poštovanju tih odluka –„i po cijenu vanrednih izbora“.

Njegov kolega iz koalicione vlasti, predstavnik PZPa Milovan Baždar nije se jasno izjasnio da li bi ta partija podržala Gojkovića da se o njemu glasalo.

„Bez rekonstrukcije izvršne vlasti, dogovora oko uslova i bez garancija za realizaciju tih uslova mi nećemo dati podršku ni jednom kandidatu“, kazao je Baždar.

U opozicionom DPS-u i SDP-u nijesu iznenađeni odlaganjem sjednice. Predsjednik odbrorničkog kluba DPS-a Andrija Radman uvjeren je da je čitav grad talac koalicije na vlasti, „koja će uraditi sve da ostane na vlasti,a ništa neće uraditi za svoj grad i građane“.

On je uvjeren da do 8 maja se neće ništa novo desiti, jer koalicija na vlasti neće „naći način da svoje podjele riješi, osim nekim ustupcima koje ćemo svi da trpimo.

„Grad i dalje srlja, postaje talac nesposobne,nekompetentne i uskointeresne koalicije koja je trenutno na vlasti,nadamo se ne još dugo“, kazao je Radman. „SNP je ovim činom pokazala da je neorganizovana partija,da nema svog kandidata i većinu koja će ga podržati“, konstatovao je Zoran Bošnjak predsjednik OO DPS koji je trebalo da bude protivkandidat Gojkoviću.

Predsjednik opštinskog odbora SDP-a Dragan Šimrak insistira na provjeri povjerenja koalicionoj vlasti.

“Opština u kontinuitetu funkcioniše u VD stanju , zato ćemo insistirati da se održe vanredni izbori na jesen da bi vidjeli da li ova vlast ima podršku građana“, kazao je Šimrak.

Ko će biti predsjednik dok nema predsjednika

Ostaje nejasno ko će nakon 24.aprila kada dosadašnjem predsjedniku Dejanu Mandiću definitivno ističe mandat,obavljati funkciju predsjednika.

Iz koalicije na vlasti, pozivajući se na Statut Opštine, tvrde da će funkciju predsjednika do izbora novog, obavljati najstariji potpredsjednik, a to je Milan Vajagić takođe član SNP.

Radman je kazao da su odbornici trebalo da konstatuju da je aktuelnom predsjedniku kao i svim potpredsjednicima istekao mandat.

„Prećutno formalno pravno ostaje predsjednik Mandić sve dok Skupština ne konstatuje da mu je po sili zakona prestao mandat“, kazao je Radman.

„Ako predsjednika države zamjenjuje predsjednik Parlamenta ,mislimo da bi to trebalo primijeniti i u Herceg Novom“, smatra Šimrak.

Galerija

Bonus video: