Vujanović: Priznanje uspješnim reformama

„Crna Gora je sada u fazi intenzivnih pristupnih pregovora sa EU i u realnom očekivanju dobijanja poziva za NATO“
6 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.04.2014. 13:04h

Odluka Komiteta ministara Savjeta evrope (SE) da ukine monitoring misiju u Crnoj Gori je priznanje uspješnim reformama i njihovom sprovođenju, rekao je danas predsjednik države Filip Vujanović.

On je kazao da je SE dao veliki doprinos u kreiranju i sprovođenju reformi u Crnoj Gori, koji su pomogli njenoj dobroj dinamici integracionih procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

„Crna Gora je sada u fazi intenzivnih pristupnih pregovora sa EU i u realnom očekivanju dobijanja poziva za NATO“, kazao je Vujanović u razgovoru sa koizvjestiocem Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope (SE) Kimom Sasijem.

Vujanović je istakao odlučnost Crne Gore da nastavi saradnju sa SE u svim oblastima, ocjenjujući da je odluka Komiteta ministara SE da ukine monitoring misiju u Crnoj Gori snažan vid priznanja uspjeha reformi i njihovom sprovođenju

Sasi je saopštio pozitivnu ocjenu integracionog napretka Crne Gore u reformskim procesima, ističuči značaj koji Crna Gora ostvaruje u zaštiti manjinskih prava i odlučnost da i dalje ostane pouzdan primjer regiona.

„Sasi je ocijenio da je Crna Gora pokazala spremnost da obezbijedi slobodu medija i naveo kao pozitivan primjer nedavno otkrivanje počinilaca napada na nezavisni dnevnik Vijesti i novinarku Dana. On očekuje da će mediji profesionalnim djelovanjem dati snažan doprinos u napretku i demokratizaciji Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: