Lekić ostvaren politički, Stijepović partijski, a Bečić novi vjetar

"Partije primarno prate svoj politički interes, a nosilac liste treba da personifikuje aktuelnu politiku partije ili koalicije"
50 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2014. 11:40h

Crnogorski politički sistem je centralistički tako da i na izborima za opštinske parlamente dominiraju krupna državna pitanja, što je dodatno loše za razvoj lokalnih zajednica i proces decentralizacije, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). Direktorica CGO-a, Daliborka Uljarević je, komentarišući nosioce lista za lokalne izbore u Glavnom gradu, rekla da kandidati autentično predstavljaju strukture koje zastupaju."Partije primarno prate svoj politički interes, a nosilac liste treba da personifikuje aktuelnu politiku partije ili koalicije. Nosioci lista autentično predstavljaju strukture koje zastupaju. Kroz njih možemo vidjeti što pojedine partije stavljaju u prvi plan", rekla je Uljarević agenciji MINA. Ona je ocijenila da se po izboru kandidata za nosioce lista u Podgorici, čini da su sve partije svjesne važnosti ovih izbora, pa su shodno strategijama odabrale svoje kandidate, sa više ili manje rizika.

Uljarević je ocijenila da Demokratska partija socijalista (DPS) kandidovanjem Slavoljuba Stijepovića šalje poruke da su ta stranka i predsjednik Milo Đukanović za njih jedine konstante i da partijska lojalnost i odanost lideru predstavljaju uslov bez koga se ne može napredovati. On je rekla da kandidovanjem Stijepovića, DPS ostavlja prostor na kompromis u odnosu na Socijaldemokratsku partiju (SDP), koji je u Podgorici imao personalni problem sa Miomirom Mugošom. Uljarević smatra da je za DPS kandidovanje Stijepovića daleko bolji taktički potez nego da je kandidovao Mugošu.

DF može da ponovi rezultat sa parlamentarnih izbora Ona je ocijenila da Demokratski front (DF) u ovom trenutku ima stabilnu podršku i da se realno može očekivati da taj savez postigne rezultat sa parlamentarnih izbora."Predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori imaju različite izraze u biračkom tijelu, tako da se realno može očekivati da DF bude na poziciji rezultata sa parlamentarnih izbora. (Miodrag) Lekić tome može samo doprinijeti", ocijenila je Uljarević.

Komentarišući kandidata Socijalističke narodne partije, Aleksu Bečića, ona je navela da izrazito mlad nosilac liste može biti prednost u smislu slanja poruke da je ta partija na putu skore kadrovske transformacije, da je spremna da se mijenja, da afirmiše nove ljude i ideje. "Sa druge strane, SNP je još jednim dobrim dijelom konzervativna struktura i pitanje je kako će se u potencijalnom biračkom tijelu opredjeljivati između Lekića i Bečića, s obzirom da se obraćaju u osnovi istom biračkom tijelu", ocijenila je Uljarević. To je, smatra ona, svakako hrabar izbor i vrlo interesantan sa aspekta analize razvoja ukupne demokratizacije političkih partija u Crnoj Gori. Ona nije htjela da komentariše advokata Nikolu Martinovića, kao osobu koja se u medijima pominjala kao mogući kandidat SDP-a i Pozitivne Crne Gore."Martinović još nije formalno kandidat tako da ne bih komentarisala njegov eventualni učinak na tom mjestu. Ukoliko to zaista bude, radi se o zasigurno najrizičnijem rješenju koalicije SDP-Pozitivna", ocijenila je Uljarević.

DPS će izbjegavati direktne duele i raditi na terenuOn je kazala da je veliko pitanje šta je mjerilo dovoljno jake i ostvarene ličnosti. "Lekić je primjer jake i ostvarene ličnosti u diplomatiji i politici, Stjepović ostvarene ličnosti u partijskom angažmanu, Bečić je novi vjetar koji može da osvježi SNP, Martinović se ostvario u advokatskoj profesiji, ali je istovremeno personifikacija nedovoljno artikulisanog izraza daljeg određenja SDP-a", kazala je Uljarević. Ona je rekla da je ono što ih spaja činjenica da se niko od njih ranije nije suštinski bavio pitanjima lokalne samouprave. Uljarević smatra da je sada teško procijeniti ko će da se najbolje snađe u predizbornoj trci."Mislim da će DPS izbjegavati direktne duele koliko god to bude u prilici i više raditi na terenu, dok će Lekić imati prednost u javnom nastupu kao nesporan politički autoritet u odnosu na druge kandidate", rekla je Uljarević.Ostali će, ocijenila je ona, pokušati da se pozicioniraju kao novi politički izraz svojih struktura koji poštuju i baštine tradiciju iz koje su ponikli.

Galerija

Bonus video: