Pozitivna i DF: Što prije riješiti pitanje Prevlake

Milan Knežević iz DF-a rekao je da je više puta na sjednicama odbora upozoravao resorno ministarstvo da pokrene stvar sa mrtve tačke
56 pregleda 7 komentar(a)
Prevlaka, Foto: Zoran Đurić
Prevlaka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.04.2014. 12:35h

Demokratski front i Pozitivna Crna Gora smatraju da je potrebno da Crna Gora što prije riješi situaciju u vezi sa Prevlakom.

Nakon što su iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova hrvatskim kolegama uputili prigovor na nedavno objavljene zemljopisne mape kojim je prestavljen prostor u kojem će Hrvati istraživati da li u njihovom moru ima nafte i gasa, iz hrvatskog ministarstva sapštili su da Hrvatska ne krši ništa pa ni međunarodne sporazume.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova odgovorilo je pozivajući se na javnu dokumentaciju u kojoj jasno stoje međunarodni sporazumi koje je Hrvatska sklopila sa susjednim zemljama, a uređuju razgraničenje na moru.

Milan Knežević iz DF-a rekao je za Radio Antena M da je više puta na sjednicama odbora upozoravao resorno ministarstvo da pokrene stvar sa mrtve tačke, a potezom Hrvatske su se sada samo obistinile prognoze DF-a.

"A to je da Hrvatska i onaj priobalni dio Prevlake i morski smatra njihovim vlasništvom", rekao je Knežević.

Knežević je kazao da su iz DF-a tražili od ministra Igora Lukšića da to pitanje što prije riješi.

"On nam je govorio da ne treba ugrožavati dobrosusjedske odnose te da će se to pitanje riješiti bilateralnim pute. Evo smo sad vidjeli kako su se dobri odnosi i iskrenost reflektovali -Hrvatska je napravila mapu u kojoj je jasno naznačeno da taj sporni granični dio za njih nije sporan već da ga doživljavaju kao svoju teritoriju", kazao je Knežević.

Poslanik Pozitivne Dritan Abazović smatra da se nepotrebno odugovlači rješenje problema u vezi sa Prevlakom.

On je kazao da nijes siguran da je Crna Gora kao zemlja dovoljno aktivna po tom pitanju i da bilo šansi da to bude završeno i ranije.

"Naravno, ne zavisi sve od nas ali je potpuno logično da i Crna Gora mora braniti svoje interese, pa i kada je posrijedi ekspoatacija nafte i gasa ali i generalno kada je u pitanju teritorija ili akvatorij za koji se može smatrati da je naš isto kao što i Hrvati legitimno smatraju da pripada njima", rekao je Abazović.

On je ocijenio da je neophodno što prije da se sastane zajednička komisija i počne da rješava to pitanje, makar prije nego što neka od dvije strane počne istraživanja.

"Jer ukoliko se ispostavi da tamo zaista i postoje neki resursi onda će tek da nastane problem i to će dodatno da iskomplikuje cijelu situaciju. Znamo da je Hrvatska članica EU i da je naša pozicija samim tim dosta otežana, s obzirom na to da je moguće da dođe do nekih opstrukcija u vezi sa našim pregovaračkim procesom", kazao je Abazovič

I Knežević je rekao da bi međudržavna komisija pod hitno trebalo da počne da radi.

"Da dobije punu informaciju i odgovor na pitanje da li je posrijedi greška ili namjera. Ako je namjera smatram da postoje odgovarajući arbitražni mehanizmi pred međunarodnim sudovima koji bi najzad morali da definišu to veoma sporno pitanje. Sve ono za šta smatramo da je neotuđivi dio crnogorske teritorije, treba da bude u Crnoj Gori", rekao je Knežević.

Bonus video: