UPUTIO SAUČEŠĆE GUTEREŠU

Đukanović: Anan bio lider UN i političar svjetskog formata

"U vrijeme dok je bio generalni sekretar, i uz njegovu punu podršku, Crna Gora je u rekordnom roku nakon referenduma o nezavisnosti postala punoprvana članica UN", rekao je Đukanović
3 komentar(a)
Kofi Anan, Foto: Reuters
Kofi Anan, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 21:19h

Kofi Anan će u svjetskoj istoriji ostati zapamćen kao jedan od najznačajninih lidera Ujedinjenih nacija (UN) i političara svjetskog formata, u vremenu novih izazova, ozbiljnih i dugoročnih promjena na međunarodnoj sceni, rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, povodom smrti Anana, uputio saučešće generalnom sekretaru UN Antoniu Guterešu.

Prema riječima Đukanovića, vizionar i reformator koji je Svjetskoj organizaciji i multilateralizmu dao novu sadržinu i otvorio nove horizonte i perspektivu, postao je i dio savremene crnogorske istorije.

"U vrijeme dok je bio generalni sekretar, i uz njegovu punu podršku, Crna Gora je u rekordnom roku nakon referenduma o nezavisnosti postala punoprvana članica UN", rekao je Đukanović.

Anan je i ličnim prisustvom tom događaju dao poseban značaj, što će, kaže Đukanović, ostati u trajnom sjećanju crnogorskog naroda.

"Kao što će u svjetskoj istoriji ostati zapamćen kao jedan od najznačajninih lidera UN i političara svjetskog formata u vremenu novih izazova, ozbiljnih i dugoročnih promjena na međunarodnoj sceni, obezbjeđujući UN kao generalni sekretar, ali i kasnije kao čelnik sopstvene fondacije, nezamjenjivu ulogu i značaj", naveo je Đukanović.