Crnogorske stranke imaće različit princip (anti)promocije NATO-a

Razlike su bile vidljive i o tome da li i zašto treba postati član NATO i da li za to treba organizovati referendum
0 komentar(a)
Otvoreno NATO, Foto: Gov.me
Otvoreno NATO, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.03.2014. 16:12h

Tokom kampanje za predstojeće lokalne izbore DPS će itekako promovisati članstvo u NATO, SDP će pričati samo o lokalnim problemima građana, dok će Pozitivna i SNP o tome govoriti samo ako ih pitaju birači.

To su, između ostalog, kazali predstavni tih partija tokom drugog dana konferencije „Otvoreno NATO“ koju u Budvi organizuje Komunikacioni tim za NATO.

Razlike su bile vidljive i o tome da li i zašto treba postati član NATO i da li za to treba organizovati referendum.

„SNP smatra da je Partnerstvo za mir dovoljan okvir saradnje i zbog toga je nepotrebn0o punopravno članstvu u NATO-u, kazao je funkcioner SNP-a Miomir Vojinović.

Za razliku od njega predstavnici DPS-a, Pozitivne i SDP-a Obrad Stanišić, Dritan Abazović i Borislav Banović zastupali su stav da Crna Gora treba da posten članica NATO-a i to bez referenduma, za šta se zalaže SNP.

Poslanik Pozitivne Dritan Abazović je naglasio da je potrebno na bolji način predstaviti benifite odnosno mane članstva kao i da je problem da li stranke na vlasti iskreno zalažu za NATO, ili to rade tek sada, kada su procijenile da je to njihov politički interes.

„ Naš učlanjenje u EU ili NATO ne treba svoditi na jednu dosta banalnu i suvoparnu političku ravan i gledati samo partijske interese. Mislim da je to pogrešno i da odgovorna politika ne može da počiva na nečem što će ušićariti i moramo gledati dugorošne pozitivne efekte“, rekao je Abazović.

Funkcioner SDP-a Borislav Banović istakao je da je mnogo više dobrih stvari kada je u pitanju članstvo u NATO nego što je loših.

„ Niko ne gubi svoje interese kad uđe u NATO ali NATO tjera da se ispeglaju i srede interesi samih država da bi savez bolje funkcionisao. Zato je NATO bitan da se stvori ambijent da se ne donose pogrešne odluke i da ne dolazi do iskakanja“, rekao je Banović.

Abazović je,odgovarajući na pitanje predstavnika mreže NVO „Ne u NATO“ Gojaka Raičevića, kazao da nije protov refernduma, ali uz uslov da to ne izazove svađu i dodatne podjele među građanima.

„Mislim da je vlast neiskreno ušlla u tu priču. DPS je u tu priču ušao jere ima je to zadnja karta sa kojom igraju pre međunarodnom zajednicom“, kazao je Abazović.

Stanišić je demantovao tu tvrdnju i pozvao kolege iz opozicije koji podržavaju članstvo u NATO da podrže DPS u tome, kako bi povećali podršku građana.

„Ja sam ubijeđen da će Crna Gora biti 29. Članica NATO“, kazao je Stanišić.

Bonus video: