Predlog DPS-a i BS: Golubovci i Tuzi opštine u okviru Glavnog grada

“Predviđeno je da su organi opštine u okviru Glavnog grada, Predsjednik, kao kao izvršni organ, i Skupština, kao zakonodavni organ"
17 komentar(a)
Tuzi, Foto: Zoran Đurić
Tuzi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.03.2014. 12:00h

Poslanici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke predložili su izmjene Zakona o Glavnom gradu, kojim je predviđeno da u njegovom okviru budu opštine Golubovci i Tuzi.

Predvideno da Glavni grad predstavlja teritorijalnu jedinicu lokalne samouprave na kojoj se obrazuju opštine kao unutrašnje organizacione jedinice koje imaju samoupravno-administrativni status.

Golubovci i Tuzi bi imali svoju teritoriju, svojstvo pravnog lica i propisani su poslovi, odnosno njihove nadležnosti, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, dakle sopstveni poslovi opštine u okviru Glavnog grada.

Ističe se da su ove nadležnosti, u odnosu na dosadašnje gradskih opština, proširene.

“Predviđeno je da su organi opštine u okviru Glavnog grada, Predsjednik, kao kao izvršni organ, i Skupština, kao zakonodavni organ”, kaže se u obrazloženju predloženog zakona.

Navodi se da se prilikom utvrđivanja broja i naziva opština imalo u vidu ekonomski, istorijski, kulturni, nacionalni, prostorni i razvojni uslovi za njihovo obrazovanje.

“Posebno činjenica da su do sada funkcionisale kao gradske opštine u okviru Glavnog grada, da su sadašnjim organizacionim rješenjima imali konstituisane organe, Vijeća gradske opštine i Načelnika”, kaže se u obrazloženju zakona.

Opština Golubovci, u okviru Glavnog grada, bi obuhvatila teritoriju Zete, sa centrom, sjedištem opštine: naseljem Golubovci.Na tom području živi oko 18 hiljada stanovnika.

“U centru ove buduće opštine postoje sadržaji karakteristični za urbanu sredinu (obrazovanje, zdravstvo, kultura, sport, privreda) i dobra saobraćajna povezanost sa primorjem i kontinentalnim dijelom (magistralni i regionalni putevi, željeznica, aerodrom)”, kaže se u predloženom zakonu.

Navodi se da je dominantna privredna aktivnost na ovom području poljoprivreda i prioriteti su razvoj proizvodnih i prerađivačkih centara, uz valorizaciju turističko-ugostiteljskih kapaciteta (Skadarsko jezero, rijeka Morača).

Opština Tuzi bi obuhvatila teritoriju, istočno od rijeke Cijevne, područje Malesije sa svojim sjedištem naseljem Tuzi. Na tom području živi oko 15 hiljada stanovnika, koji su uglavnom albanske nacionalnosti.

“Obrazovanje ovakve opštine, pored razvoja postojećih funkcionalnih sadržaja ovog gradskog naselja, podrazumijeva opredjeljenje za očuvanje i ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina sa ovog područja, u skladu sa savremenim evropskim standardima i medunarodno-pravno zaštitom ljudskih i manjinskih prava i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi”, kaže se u zakonu.

Pored postojećih sadržaja iz obrazovanja, zdravstva, kulture, ugostiteljstva, zanatstva, specijalizovane trgovine, banke, benzinske pumpe, ova gradska opština ima značajne privredne, saobraćajne, poljoprivredne i turističke potencijale, zbog izlaska na Skadarsko jezero.

Izmjene Zakona o Glavnom gradu predložili su poslanici Halil Duković, Nikola Gegaj, Tarzan Milošević, Miodrag Vuković, Žana Filipović, Zoran Jelić i Almer Kalač.

Bonus video: