Raspuštena skupština gradske opštine Golubovci

Momčilo Kukuličić (NOVA) ocijenio je da se raduje izborima, ali da žali „što je neko treći morao da im kaže da će se održati istog dana kad i u Podogorici“
375 pregleda 0 komentar(a)
Golubovci, Foto: Boris Pejović
Golubovci, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.03.2014. 14:06h

Odbornici su danas jednoglasno izglasali raspuštanje Skupštine Gradske opštine Golubovci (GO), kako bi se izbori u toj GO održali uporedo sa onima u Podgorici.

Sekretarka Skupštine Vaska Šišević je objasnila da odbornicima mandat ističe krajem godine, ali da odluku treba usvojiti zbog ekonomičnosti, kako bi se mogla sprovesti procedura izbora u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika i izbori održali istog dana.

S obzirom da sjednica Skupštine nijednom nije održana ove godine, Aleksandar Kojičić (PzP) je istakao da je zasjedanje zakazano po hitnom postupku dan prije isteka roka od tri mjeseca, „poslije koga se uvode prinudne mjere zbog toga što Skupština na funkcioniše“.

„Još uvijek nijesmo donijeli ni Plan rada, zato što ste čekali signal šta će se desiti sa izborima. Ne sazivate tri mjeseca Skupštinu koja je u obavezi da donese Plan rada, zato što u tom planu treba da je uvršteno raspisivanje izrade studije izvodljivosti o samostalnoj opštini. Vi dnevno - političke kalkulacije pripisujete nama, a tri mjeseca ne ispunjavate svoje obaveze iz Statuta“, kazao je Kojičić.

Momčilo Kukuličić (NOVA) ocijenio je da se raduje izborima, ali da žali „što je neko treći morao da im kaže da će se održati istog dana kad i u Podogorici“.

„Ranije sam dobio odgovor da je u izbornoj godini za jednokratnu pomoć građanima isplaćeno 230.000 eura, što me navodi na sumnju da je afera Snimak funkcionalna i u Zeti. Iduće godine ćemo biti u drugom sazivu, a neki će možda i u Spuž, ali o tome je trebalo ranije da razmišljate“, poručio je Kukuličić predstavnicima vlasti.

Miroslav Brajović (NOVA) je kazao da su skraćenje Skupštine odavno tražili predstavnici opozicije, navodeći da se još jednom pokazalo da niko iz GO nema političke mogućnosti da donosi glavne odluke.

„Prije 15 dana je predstavnik DPS-a iz Zete rekao da skraćenja mandata neće biti...Ali, opet neko iz Podgorice reče ono što i opozicija misli, da ništa u GO ne funkcioniše kako treba i donese ovu odluku, a ne predsjednici opštine i Skupštine GO“, kazao je Brajović.

Predsjednik GO Dušan Radonjić je istakao da ukoliko neko u sali „ima kompleks od toga da li neko treći sa previsokih pozicija odlučuje i da su u GO zatočenici tuđih ideja, neka te ljude javno prozove“. On je objasnio da je skraćenja mandata bilo i do sad i da se ne plaše izbora.

„Mogu vam poručiti...da ćemo se opet naći u ovoj Skupštini...neće biti isti odnos snaga, ali se nećemo mijenjati za mjesta, samo što će vas sa moje lijeve strane (opozicija) biti kudikamo manje. Ova vaša utakmica, kao i sve do sad, će imati isti epilog“, kazao je Radonjić.

Kojičić je odgovorio da Radonjićevi partneri iz DPS-a „igraju Gangam stajl u Spužu“, a ne neko iz njegove partije, navodeći da u Zeti opoziciju nikad nijesu dobili „jedan kroz jedan, već u produžecima“.

Do 18 se glasa demokratski, a nakon toga kao na pijaci

Brajović je zamolio odbornike da nastupajuće izbore „bar jednom u posljednjih 20 godina proteknu demokratski, da se ne glasa onako kako ko mora“.

„Do 18 časova se glasa demokratski, a od 18 kako ko hoće. Postavlja cijenu koliko njegov glas vrijedi –pogađa se kao na pijaci, od 50 do 200 eura. A ono 'kako ko mora' - okreću se telefoni i kaže se „ 'Alo, 'alo, upamti da ti dijete radi kod mene“, kazao je Brajović.

Bonus video: