Vuksanović: Zakon o izboru odbornika i poslanika šteti Srbima

Kako je naveo Vuksanović, Ustav ne prepoznaje veće i manje manjinske zajednice
80 pregleda 4 komentar(a)
Momčilo Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Momčilo Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.03.2014. 11:51h

Usvajanje Zakona o izboru odbornika i poslanika predstavlja politički dogovor bez oslanjanja na ustavne kategorije koje garantuju ravnopravnost svih nacionalnih zajednica, a krajnji cilj je da Srbi i formalno ostanu bez statusa u Crnoj Gori, smatra Srpski nacionalni savjet (SNS).

Predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović ocijenio je da je, nakon utvrđivanja Predloga zakona o izboru odbornika i poslanika, očigledna namjera da se kršenjem Ustava donese Zakon jedino na štetu Srba u Crnoj Gori.

"Usvajanje tog Zakona predstavlja politički dogovor bez oslanjanja na ustavne kategorije koje garantuju ravnopravnost svih nacionalnih zajednica. A krajnji cilj je da Srbi i formalno ostanu bez statusa u Crnoj Gori, odnosno bez mogućnosti zaštite sopstvenog identiteta i kolektivnih prava«, smatra Vuksanović.

Prema njegovim riječima, postavljanje gornje granice za mogućnost korišćenja afirmativne akcije za nacionalne zajednice koje su u ukupnom stanovništvu zastupljene sa više od 15 odsto bez uporišta je u Ustavu Crne Gore.

Kako je naveo Vuksanović, Ustav ne prepoznaje veće i manje manjinske zajednice pa uvođenje te norme ostavlja jedino srpski narod bez adekvatnog statusa i mogućnosti da, koristeći bilo koje mehanizme, zaštiti svoja prava.

"Umjesto da donošenje ovog Zakona uslove ustavnim određenjem statusa srpskog naroda i prekinu sa višegodišnjim manipulacijama i lažima kako Srpski savjet želi svojim aktivnostima da Srbe predstavi i pretvori u manjinsku zajednicu čime bi konačno obezbijedili status konstitutivnosti za Srbe u Crnoj Gori, za koji se navodno zalažu, i kako bi na radost svih nas time prestala potreba da u Crnoj Gori postoji SNS", kazao je on.

Tražićemo da Vujanović ne potpiše zakon

SNS će, rekao je Vuksanović, zatražiti odmah po izglasavanju Zakona o izboru odbornika i poslanika od predsjednika Crne Gore da Zakon ne potpiše, a tražiće i ocjenu njegove ustavnosti.

"SNS ne čudi ovakav odnos od onih koji decenijama učestvuju u uništavanju i zatiranju svega srpskoga u Crnoj Gori, ali nas ne iznenađuje ni sramno ponašanje srpskih političkih predstavnika, koji, i ovim postupkom pokazuju da su im važnije lične i partijske pozicije od položaja svog biračkog tijela i od svoje nacionalne zajednice", saopštio je on.

Prema riječima Vuksanovića, požurili su da izađu u susret manjinskim zajednicama i vladajućoj koaliciji, koji su, ne vodeći računa o interesima srpskog naroda, samo prije nekoliko godina razbili zajedničku državu sa tim manjinskim narodima koji se diče tim svojim doprinosom.

"Svojom podrškom ovom Zakonu oni su za sve manjinske zajednice u Crnoj Gori obezbijedili da njihov glas na državnom i lokalnom nivou vrijedi najmanje duplo više od glasova birača srpske nacionalnosti", kazao je Vuksanović.

Šta je sa srpskim jezikom, ćirilicom...?

On je upitao da li srpski politički predstavnici misle da će sa rješenjima iz ovog Zakona dovesti Srbe u isti položaj sa ostalim nacionalnim zajednicama.

"Da će povratiti službenost srpskog jezika u državnim institucijama i Obrazovnom sistemu Crne Gore, da će se izboriti za ravnopravnost ćiriličnog pisma, da će obezbijediti procentualnu zastupljenost Srba u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi", upitao je Vuksanović.

Kako je kazao, na sva ta pitanja politički prestavnici Srba treba da odgovore srpskom narodu koji ih bira da zastupaju njihove interese, a ne da kalkulantski sprovode naloge svojih mentora.

Bonus video: