Medojević: Rasvijetliti političke veze sa slučajem Šarić

"Ja sam zbog političkih uticaja koje je taj kartel imao u Srbiji, imao rezerve da li srpske vlast ima kapacitete da dovede tu akciju do kraja"
15 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2014. 12:49h

Hapšenje Darka Šarića sjajna je vijest za sve građane regiona, jer nastaje preokret u borbi protiv balkanske konfederacije organizovanog kriminala, kazao je funkcioner Demokratskog Fronta, Nebojša Medojević.

Šarić, optužen za šverc droge i pranje novca, bezuslovno se predao organima Srbije. On je nakon hapšenja doveden u Beograd i nakon identifikacije u policiji sproveden je u Specijalni sud.

Medojević je kazao da očekuje rasvjetljavanje svih političkih konekcija i mreže podrške koju je kartel imao u vladama najmanje pet država regiona.

"Spektakularno hapšenje jednog od bosova balkanske mafije, Šarića, sjajna je vijest za sve građane u regionu jer nastaje preokret u borbi protiv balkanske konfederacije organizovanog kriminala, koja je vremenom postala bezbjednosna prijetnja i ugrožavala interese i Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Medojević.

Medojević je naveo da je hapšenje za njega veliko iznenađenje imajući u vidu, kako je rekao, političke uticaje i konekcije koje je Šarić imao i od crnogorskih i srpskih političara.

On se zahvalio američkoj agenciji DEA koja je, kako je kazao, godinama pratila i vodila ovu akciju protiv Šarića, u saradnji sa srpskom Bezbjednosnom informativnom agencijom (BIA).

"Posebno treba pohvaliti profesionalnost BIA-e koja je radila u teškim uslovima, imajući u vidu da je više akcija protiv Šarića provaljivano od srpske policije", naveo je on.

Medojevića je rekao da je od ranije poznato da je Šarić uživao puno političku, bezbjednosnu, logističku i svaku drugu pomoć u Crnoj Gori.

Medojević smatra da je biti da istraga i suđenje ukažu na sve političke konekcije i uticje i načine na koji je taj narko kartel prao novac i kreirao ekonomije država u regionu.

"I kako je uz pomoć korupcije imao na platnom spisku veliki broj imena iz politike, bezbjednosnih agencija, policije, tužilaštva, sudija, koji su održavali ovaj sistem na vlasti", kazao je on.

Medojević je čestitao srpskim vlastima.

"Posebno prvom potpredsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću, koji je i mene iznenadio. Ja sam zbog političkih uticaja koje je taj kartel imao u Srbiji, imao rezerve da li srpske vlast ima kapacitete da dovede tu akciju do kraja, posebno nakon puštanja na slobodu Stanka Subotića koji je jedan od važnih segmenata čitave priče", kazao je Medojević.

On je ocijenio da je politički korektno što akcija nije izvedena dan pred izbore, da se utiče na biračko tijelo, jer je, dodao je, i ovako Vučić već imao veliku prednost.

"Meni kao članu Odbora za bezbjednost, interesantna je tvrdnja da li se Šarić krio u Crnoj Gori, kao što sam ja tvrdio, ko ga je to čuvao i kako to da bezbjednosne službe Crne Gofre svih ovih godina nisu uspjele da ga lociraju u Crnoj Gori, gdje je sada uhapšen", rekao je Medojević.

On je kazao da hapšenje Šarića predstavlja snažan udarac balkanskoj konfederaciji organzovanih kriminala, »koja je imala snažan politički uticaj u regionu.

"Ali to šalje i jednu jasnu poruku da bezbjednosne agencije u regionu ne mogu da se bore protiv org kriminala bez pomoći svjetksih, globalnih agencija kakva je DEA", zaključio je Medojević.

Bonus video: