Damjanović: Pobjeda iz Berana odraziće se na rezulat u ostalim opštinama

Damjanović ocijenio da zarad višeg cilja političkih promjena neophodnih Crnoj Gori, ne smije biti unutar-opzicionih trvenja i sukoba
24 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2014. 12:46h

Pobjeda koalicije Socijalističke narode partije (SNP) i Demokratskog fronta (DF) na izborima u Beranama, pozitivno će se odraziti i na rezultat lokalnih izbora koji će biti održani proljeće, rekao je šef poslaničkog kluba SNP-a, Aleksandar Damjanović.

On je ocijenio da je pobjeda koalicije Zdravo Berane rezultat velikog rada aktivista i simpatizera koalicije na terenu i dokaz da se uprkos, kako je naveo, uobičajenom arsenalu pritisaka državnih vlasti i pokušajima zloupotrebe resursa može postići čista i ubjedljiva izborna pobjeda.

"S obzirom da najkasnije do kraja maja moraju biti održani lokalni izbori u još dvanaest opština, svakako je za očekivati da će se nedavna pobjeda opozicije, na čijem čelu je bio nosilac liste poslanik SNP-a Dragoslav Šćekić, u Beranama, pozitivno reflektovati na izborne rezultate", rekao je Damjanović agenciji Mina.

Promijeniti vlast u Podgorici

On je podsjetio da u Podgorici DPS vlada već 14 godina, od čega sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), više od deset.

Damjanović smatra da činjenica da na podgoričke izbore izlazi i koalicija SDP – Pozitivna Crna Gora, nije bez značaja, kao ni činjenica da ostale ključne partije, uključujući i SNP nastupaju samostalno.

Kandidat SNP-a za gradonačelnika Podgorice: Aleksa Bečić

"Odluka o samostalnom nastupu SNP u Podgorici uslovljena je i decidnom izjavom čelnika DF-a Miodraga Lekića o samostalnom izlasku te grupacije na izborima, i sada je na svima nama da opravdamo takav model izlaska i postignemo najbolji mogući rezultat, u cilju promjene vlasti u Podgorici", istakao je Damjanović.

Ne smije biti unutar-opzicionih trvenja i sukoba

On je ocijenio da bez obzira na model izlaska na izbore, koji prije svega zavisi od procjene lokalnih partijskih rukovodstava, zarad višeg cilja političkih promjena neophodnih Crnoj Gori, ne smije biti unutar-opzicionih trvenja i sukoba.

"A naročito sukoba najodgovornijih stranačkih funkcionera, koji lične sujete moraju podrediti opštim ciljevima i interesima birača", rekao je Damjanović.

On je kazao da je ponosan sam što iz SNP-a nikada nisu na bilo koji način napadani ostali opozicioni lideri.

"To smatra našim doprinosom izgradnji povjerenja, pa očekujem da se i kolege iz ostatka opozicije tako ponašaju", rekao je Damjanović.

Rezultat u Beranama neće uljuljkati SNP

On smatra da će se pobjeda iz Berana pozitivno odraziti, kako na rezulltat gdje SNP, sama ili sa ostatkom opozicije već vrši vlast, poput Plužina i Pljevalja, tako i u ostalim gdje su na vlasti Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partije.

Damjanović je naveo da svi gradovi u Crnoj Gori imaju podjednak tretman i promjena vlasti, bar što se tiče SNP-a, u Šavniku ili na Žabljaku nije manje važna od promjene u Baru ili Podgorici

"Zbog racionalnosti i velikih ušteda, svakako Skupština gradske opštine Golubovci trebala da skrati svoj mandat i da se tamošnji izbori održe zajedno sa ostalim lokalnim izborima", ocijenio je Damjanović.

On je rekao da rezultat u Beranama neće uljuljkati SNP i da su svjesni da će, kako je kazao,mašinerija vlasti sve učiniti da ih ne iznenadi neko novo “Berane” i da će biti u punom “pogonu”.

"Zato smo, bez obzira što izbori još nijesu raspisani ,već krenuli u kampanju, realizujući do detalja zacrtani plan, kako bi i u drugim gradovima Crne Gore došlo do potrebnih političkih promjena", rekao je Damjanović.

On je naveo da svi gradovi u Crnoj Gori imaju podjednak tretman i promjena vlasti, bar što se tiče SNP-a, u Šavniku ili na Žabljaku nije manje važna od promjene u Baru ili Podgorici.

"Zato sa podjednakom pažnjom pristupamo pripremama i predizbornim aktivnostima u svim opštinama i očekujemo dobre izborne rezultate, a svakako tamo gdje se ukaže prilika promijenićemo aktuelne DPS-SDP vlasti", poručio je Damjanović.

Ni loše zakonodavstvo nije prepreka za smjenu loše vlasti

On je kazao da je optimista što se tiče usvajanja izmjena izbornog zakonodavstva, bez obzira što, kako je rekao, sadrži neke norme koje ne idu na ruku jačanju uticaja opozicije, poput onemogućavanja prava glasa sekretara izbornih komisija, uglavnom, opozicionih predstavnika.

"U svakom slučaju pobjeda u Beranama je dokaz da ni loše zakonodavstvo nije prepreka za smjenu loše vlasti, ako se ozbiljno i predano vodi izborna kampanja", rekao je Damjanović.

Damjanović je rekao da se SNP već dugo zalaže za donošenje posebnog zakona o izboru odbornika koji bi sistemski definisao lokalne izbore, kako je to slučaj u drugim ozbiljnim državama

Damjanović je rekao da je poznat je stav SNP da bez usvajanja izmjena Zakona o državljanstvu i Zakona o registrima prebivališta nema zaokruživanja uslova za fer i demokratske izbore.

"Ali taj naš stav ne nailazi na podršku ni vlasti ni, što je veoma čudno, ostatka opozicije, a naš konačni stav će, svakako zavisiti i od podrške ostalih kolega našim predlozima zakona", rekao je Damjanović.

On je kazao da je ipak očigledno da se može očekivati, da bez obzira na stav SNP ove izmjene dobiju dvotrećinsku podršku, kako bi nakon toga predsjednik države Filip Vujanović mogao da raspiše lokalne izbore.

Damjanović je rekao da se SNP već dugo zalaže za donošenje posebnog zakona o izboru odbornika koji bi sistemski definisao lokalne izbore, kako je to slučaj u drugim ozbiljnim državama.

On je naveo da se sada pokušava parcijalnim izmjenama, uoči najavljenih izbora, postići “nešto što traži pažljivu analizu”, kako bi se sačuvala dva temeljna principa na kojima počiva Crna Gora, a to su građanski koncept države za koji se snažno zalaže SNP, kao i pravo manjinskih naroda na adekvatnu političku zastupljenost.

"Zato bih prepustio da oni koji su javno saopštili da imaju rješenje za afirmativnu akciju, a to je DF, kao i oni koji glasanje uslovljavaju definisanjem afirmativne akcije a to su BS i DPS usaglase model, a kada vidimo konačan predlog, onda ćemo i saopštiti svoj stav na mjestu na kojem je to jedino relevantno i poželjno, u Skupštini", zaključio je Damjanović.

Galerija

Bonus video: