Uljarević: Visoka politika dominira nad lokalnim temama

Ona je, govoreći o kampanjama na lokalnim izborima, ukazala da egzistencijalni problem ne zauzimaju centralno mjesto, pa čak ni u promovisanju političkih ponuda
59 pregleda 2 komentar(a)
daliborka, Foto: Arhiva Vijesti
daliborka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.03.2014. 12:49h

Dominacija visoke politike nad lokalnim temama posljedica je opšte centralizacije društva, koja sužava prostor za djelotvorno demokratsko odlučivanje, a shodno tome neprimjereno je centralizovano i vršenje vlasti, smatra izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević.

Ona je ocijenila da se partije u lokalnim kampanjama ponašaju shodno svojim mogućnostima i potrebama.

"Dominacija "visoke politike" nad lokalnim temama je posljedica opšte centralizacije društva, koja sužava prostor za djelotvorno demokratsko odlučivanje. Shodno tome neprimjereno je centralizovano i vršenje vlasti. Lokalna samouprava i proces decentralizacije su zaustavljeni, što u konačnom proizvodi diktat partijskih centrala nad lokalnim ograncima", kazala je Uljarević agenciji MINA.

Egzistencijalni problemi u drugom planu

Ona je, govoreći o kampanjama na lokalnim izborima, ukazala da egzistencijalni problem ne zauzimaju centralno mjesto, pa čak ni u promovisanju političkih ponuda.

Uljarević je navela da najviše sredstava i energije političke strukture potroše u promovisanju lidera i tema koje bi mogle da diskredituju političke protivnike.

“Paradoks leži u činjenici da sva relevantna istraživanja govore o velikoj zainteresovanosti građana za egzistencijalne teme, kao što su ekonomska i socijalna politika i zapošljavanje, dok u kampanjama, i na državnom i na lokalnom nivou, ove teme ostaju u sjenci liderske visoke politike”, dodala je ona.

Prema riječima Uljarević, praksa je poražavajuća i svjedoči o konstantnom preklapanju nosioca i predstavnika lokalne liste od strane vrha partije.

Na taj način, kakao je kazala, insistira se na centralizaciji, obeshrabruje aktivizam na lokalnom nivou i guši partijska demokratija. “U konačnici to direktno potvrđuje da partijska rukovodstva imaju veću snagu od partijskih organa, koji u značajnom broju samo formalno egzistiraju”.

Retorikom dominira demagogija

Uljarević je kazala da političke strukture djeluju u skladu sa političkim sistemom koji stvaraju.

Prema riječima Uljarević, građani u velikom procentu izlaze na izbore, što je, dodala je, dijelom recidiv ranijeg sistema u kojem je to bilo maltene obavezno, „ali dijelim i iz shvatanja da politika bitno oblikuje njihove živote”.

“Crnogorski politički sistem je dominantno liderski, sa naglašenom "teškom" retorikom uz puno demagogije, potpuno odsustvo sektorskih politika a raširenu praksu napada ad homini. Afirmacija sektorskih politika podrazumijevala bi uvođenje mnogo većeg broja, ali i stručnijeg profila, ljudi u politički život, a lideri bi počeli da dobijaju druge i nerijetko slabije uloge”, ocijenila je ona.

Uljarević je dodala da bi sve više bili koordinatori mnogo složenijih partijskih struktura i pred izazovom da dokazuju svoje mogućnosti i rezultate pred partijskim organima, i da ukoliko te rezultate ne pokažu bivaju smijenjeni.

“No, mi još uvijek živimo autoritarnu političku kulturu u kojoj se partijski organi dokazuju pred partijskim liderima, umjesto da je obrnuto”, kazala je ona.

Prema riječima Uljarević, građani u velikom procentu izlaze na izbore, što je, dodala je, dijelom recidiv ranijeg sistema u kojem je to bilo maltene obavezno, „ali dijelim i iz shvatanja da politika bitno oblikuje njihove živote”.

“Mediji su preplavljeni političkim akterima i njihovim sukobima, ali zabrinjava da se malo prostora ostavlja konkretnim političkim ponudama i sektorskim rješenjima. Politika je gotovo svakodnevno centralni događaj tj. vijest, šalje se poruka da političari odlučuju o svemu, a da su svaki izbori presudni a ako je to tako onda se treba uključti na neki način, treba vidjeti šta politički lideri poručuju”, rekla je ona.

Uljarević smatra da tu treba tražiti razloge velike izlaznosti na izborima i zaintresovanosti za kampanje.

Izbori u Podgorici pokazaće pravi odnos snaga

U susret predstojećim izborima u više crnogorskih gradova, Uljarević je kazala da izbori u Podgorici imaju veliki značaj u smislu dalje artikulacije političke scene.

“I tačno je da će izbori u drugim lokalnim samoupravama biti u njihovoj sjenci. Rezultati izbora u Podgorici otkriće stvarni odnos snaga na političkoj sceni, a za očekivati je da će potvrditi činjnicu da DPS nema nadpolovičnu većinu i da će se otvoriti potreba za stvaranjem postizbornih koalicija”, rekla je ona.

To će, navela je Uljarević, omogućiti dodatni razvoj političke scene "i može inicirati vanredne parlamentarne izbore".

Bonus video: