Spisak želja predsjednika Petnjice: Agović bi dva auta od Vlade

Agović tražio 267 hiljada eura, Vlada mu dala 130 za potrebe Petnjice u kojoj vlast drže DPS i BS
272 pregleda 49 komentar(a)
Samir Agović, Foto: Savo Prelević
Samir Agović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.03.2014. 16:14h

Vlada je odbila zahtjev predsjednika Opštine Petnjica Samira Agovića koji je od Ministarstva finansija tražio 220 hiljada eura za finansiranje zarada zaposlenima u prvoj godini funkcionisanja nove opštine, dok je za nabavku dva službena auta tražio 30 do 35 hiljada eura.

U dokumentu upućenom ministru finansija Radoju Žugiću, Agović je tražio 7.000 za nabavku kompjuterske opreme, a za adaptaciju kancelarijskog prostora 5.000 eura.

Vlada je prekjuče donijela zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo finansija da, sukcesivno, do kraja 2014. iz sredstava tekuće budžetske rezerve isplati Petnjici 130.000 eura kako bi stvorila uslova za funkcionisanje opštine i pretpostavki za usvajanje budžeta za narednu fiskalnu godinu.

Agović je kazao da se Vladi obratio jer Petnjica, koja ima 25 zaposlenih, iako taj podatak nema u dopisu koji je pustio Ministarstvu finansija, nema početna sredstva, niti je mogla da uradi budžet.

Agović je kazao da se Vladi obratio jer Petnjica, koja ima 25 zaposlenih, iako taj podatak nema u dopisu koji je pustio Ministarstvu finansija, nema početna sredstva, niti je mogla da uradi budžet

On je rekao da još ne znaju tačno šta znači Vladina odluka i da li je to dio sredstava koji je namijenjen za nabavku materijala i vozila, ili je to iznos na koji se jedino može računati.

“Za sve treba vrijeme. Trudićemo se da u narednom periodu prikupimo dio sopstvenih prihoda, kako bismo što bolje funkcionisali. To do sada nismo bili u mogućnosti, jer nismo imali ni bazu podataka, ni informacioni sistem. Vidjećemo da li postoji mogućnost obezbjeđivanja dodatnih sredstava na bilo koji način od Vlade, donatora i dijaspore”, kazao je Agović.

U zahtjevu upućenom ministru finansija Radoju Žugiću , kaže se da Opština Petnjica “u ovom momentu” ne raspolaže potrebnim finansijskim sredstvima niti kancelarijskim materijalom i opremom i voznim parkom.

U pismu upućenom 24. februara, Agović piše Žugiću da “shodno našem dogovoru” dostavlja zahtjev za pomoć novoosnovanoj opštini Petnjica i da vjeruje da će “brzo reagovati” i upoznati Vladu sa tim zahtjevom kako bi što efikasnije vršili poslove iz svoje nadležnosti.

Vlast u Petnjici nakon izbora 16. novembra prošle godine formirali su Demokratska partija socijalista i Bošnjačka stranka. Agović je funkcioner DPS-a, dok je za predsjednkia Skupštine opštine izabran Adnan Muhović iz BS.

Vlada je u obrazloženju odluke da se Petnjici pomogne sa 130 hiljada eura navela da se nijesu stekli uslovi da se ta opština finansira u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, jer su organi lokalne uprave formirani tek početkom 2014.

Bonus video: