Martin Dempsi podržao prijem Crne Gore u NATO

Kako se navodi, on je odao priznanje Vojsci na dosadašnjem doprinosu u ISAF misiji i spremnosti za angažovanje u Avganistanu ove godine
5 komentar(a)
Martin Dempsi, Dragan Samardžić, Foto: Vlada Crne Gore
Martin Dempsi, Dragan Samardžić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.03.2014. 12:10h

Načelnik Združenog Štaba oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država Martin Dempsi pozitivno je ocijenio dosadašnje reforme Ministarstva odbrane i Vojska Crne Gore i podržao politiku otvorenih vrata i prijem Crne Gore u punopravno članstvo u NATO.

Načelnik Generalštaba Vojske, Dragan Samardžić susreo se sa Dempsijem i upoznao domaćina sa napretkom u reformi sistema odbrane i očekivanjima od predstojećeg NATO samita u Velsu.

“Dempsi je pozitivno ocijenio dosadašnje reforme koje sprovode Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, iskazao snažnu podršku politici “otvorenih vrata” i prijemu Crne Gore u punopravno članstvo NATO saveza”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, on je odao priznanje Vojsci na dosadašnjem doprinosu u ISAF misiji i spremnosti za angažovanje u Avganistanu ove godine.

Samardžić se sastao i sa šefom Biroa Nacionalne garde, generalom Frankom Grasom.

“Sagovornici su naglasili da je partnerstvo između Vojske Crne Gore i Nacionalne garde Mejna jedno od najuspješnijih do sada, što pokazuju brojne zajedničke aktivnosti realizovane u prethodnih sedam godina. Gras je istakao da SAD pridaju veliki značaj Državnom partnerskom programu i podržao nastavak ove uspješne saradnje”, kaže se u saopštenju.

U Agenciji za odbrambenu i bezbjednosnu saradnju Samardžić se susreo sa njenim direktorom Džozefom Riksijem.

“Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima finansiranja, nekoliko važnih, projekata u sistemu odbrane Crne Gore korišćenjem sredstava iz fondova i programa koje SAD opredjeljuju za oružane snage partnerskih zemalja”, kaže se u saopštenju.

Kao važni projekti istaknuti su nadzor vazdušnog prostora i formiranje Operativnog centra komande Vazduhoplovne baze, modernizacija Mornarice crnogorske Vojske i opremanje deklarisanih snaga, kao i iskazana spremnost američke strane da podrži realizacija navedenih projekata.

“Na sastancima sa En Vitkovski i Laurom Gros, iz kancelarije Sekretara za odbranu, istaknut je ostvareni napredak u reformama u sistemu odbrane i obostrana spremnost da se nastavi sa daljom izgradnjom sposobnosti i implementacijom zacrtanih planova”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: