DPS-u sve uzalud kad opozicija radi

DPS-u pobjedu ne garantuje ni rast podrške i dokumentovana kupovina glasova kad opozicija promijeni strategiju tokom kampanje i na dan izbora
61 pregleda 66 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2014. 14:52h

Smjena vlasti u Beranama pokazala je da DPS-u pobjedu više ne garantuje ni rast podrške birača i dokumentovana kupovina glasova, kao i da opozicija počinje da uči na greškama, poput onih na izborima u Mojkovcu, i mijenja strategiju tokom kampanje i na sami dan izbora.

Iako je u odnosu na parlamentarne izbore dobila 550 glasova više, poraz u Beranama posljedica je gubitka bihorskog rezervoara glasova nakon formiranja opštine Petnjica.

S druge strane opozicija je u Beranama primijenila recept DPS-a i agresivnom terenskom kampanjom izvela sve pristalice, dok je prijepodnevnim upadom u izborne štabove DPS-a preduprijedila moguće malverzacije te partije do kraja dana i time istovremeno ohrabrila da izađu na birališta i one koji su biili pokolebani ranijim opozicinim rezultatima.

Nedjeljni izbori su, takođe, pokazali da su, bez zajedničkih nastupa, malim strankama sve tanje šanse da pređu cenzus, ali i da rasuti glasovi ne moraju uvjek ići na konto DPS-a.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević smatra da je DPS u Beranama doživio politički šamar od kojeg će se teško oporaviti do lokalnih izbora u maju.

Ukoliko opozicija nastavi sa istom strategijom, smatra Uljarevićeva, beranski scenario bi se mogao ponoviti već na lokalnim izborima u 11 opština, koji se očekuju u maju

"DPS je godinama ignorisao probleme Beranaca, ponižavao i hapsio one koji su građanskim inicijativama pokušavali da riješe probleme. Pokazalo se da na predizborna zapošljavnja i jednokratne pomoći od 50 eura građani ne gledaju kao na rješenje, već nastavak poniženja".

Iako u prvim reakcijama DPS ukazuje da su ostvarili bolji rezultata nego sa SDP na prethodnim izborima, činjenica je da je manji partner na loklane izbore krenuo bez opštinskog odbora koji je rasformiran upravo zbog podrške DPS-u da raspiše vanredne izbore u Beranama.

Da je DPS nastupio sa SDP-om i BS-om, njihovih 468 glasova, odnosno 349 ne bi se, prema Dontu prelilo na konto opozicije, iako je dilema da li bi postojao sinergetski efekata tog saveza zbog flerta DPS-a sa SPC i poziva predstavnicima srpskih partija da uđu u vlast.

Od parlamentarnih izbora najveći gubitnik je Pozitivna koja je u gradu na Limu prepolovila podršku sa parlamentarnih izbora.

Uljarevićeva smatra da su izbori pokazali snagu zajedničkog nastupa opozicije, ali i važnost partijske mreže.

Ukoliko opozicija nastavi sa istom strategijom, smatra Uljarevićeva, beranski scenario bi se mogao ponoviti već na lokalnim izborima u 11 opština, koji se očekuju u maju.

Galerija

Bonus video: