SDP nahvalio Kankaraša, HGI: Ovo se ni u Titovo vrijeme nije moglo čuti

"Mislite li da je jednostavno bilo vući poteze kada ni najbliži saradnici nisu bili podrška za određene projekte, kada su profitirali političari kod naših građana"
3 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2014. 17:34h

Iscrpljujuća skoro sedmočasovna sjednica SO Tivat pokazala je da aktuelni gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) kome krajem aprila ističe mandat, možda i veću podršku za dobijanje novog mandata ima u SDP nego u sopstvenoj partiji.

Naime, lider tivatske SDP i potpredsjednik Opštine Krsto Bošković danas je pred odbornicima Kankarašu održao pravu odu, emotivno, u skoro 12-minutnoj diskusiji, izlažući momente iz dosadašnjeg desetogodišnje njihove saradnje na čelu grada.

"Mislite li da je jednostavno bilo vući poteze kada ni najbliži saradnici nisu bili podrška za određene projekte, kada su profitirali političari kod naših građana, stvarajući klimu i zagovarajući zaustavljanje istorije na štetu razvoja grada, kako privrednog tako i političkog. Vrijeme je da se to kaže i da se prizna da se često bilo u problemima i da je često bilo jako teško, ali se ni jednog trenutka nije frizirala stvarnost. Uvjereni su građani ove opštine da je predsjednik grada jači od koalicione političke većine i da je beskompromisan na političke pritiske i nedoumice", kazao je pored ostaloga Bošković, jasno signalizujući koga SDP očekuje da DPS kandiduje za novog (starog) gradonačelnika.

Sa današnje sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković

On je poslovično ćutljive odbornike i čelnike lokalnog DPS, indirektno prozvao da su Kankarašu nedovoljno pružali podršku u proteklih 10 godina i naglasio da je ovaj imao jednak odnos prema svim građanima bez obzira na njihovu političku pripadnost.

Bošković je dodao da to "znaju i oni koji su javno iskazivali podršku, a tajno spletkama pokušavali zaustaviti razvoj ovog grada”, ali da “neće reći popu da je pop, a bobu da je bob, već se nada da će im to uskoro reći mjerodavniji”. On je indirektno “pecnuo” i aktuelnog predsjendika SO i lidera tivatske DPS, Žabljačanina Ivana Novosela, hvaleći podršku koju su Kankarašu sa mjesta predsjednika pralamenta davali njegovi prethodnici, Mato Marović (HGI) i Krsto Petrović (DPS) “koji su kao rođeni mještani, peglali moguća stremljena ostrašćenih, da gradom na upravljaju Tivćani.”

Kankarašev izvještaj o radu i ostvarivanju funkcija lokalne uprave za prošlu godinu podržala je i većina ostalih odbornika, sa izuzetkom Miomira Abovića (HGI) koji je Boškovićevo izlaganje nazvao “hvalospjevom kakav se ni za vrijeme Josipa Broza Tita rijetko moga čuti”.

Neven Staničić (LIGA) zamjerio je što je gradonačelnik u izvještaju prećutao situacije u kojima se lani lokalna uprava našla “na drugoj strani” u odnosu na politiku koju su forsirale centralne vlasti u domenu gazdovanja prostorom i prirodnim resusima primorja.

"Ja se uvijek naježim kad nam dođe ministar Branimir Gvozdenović u Tivat, uvijek se prepadnem za neki dio naše teritorije, jer je taj čovjek brze ruke i velikih obećanja kada je Tivat u pitanju. Volio bih ja da se u ovim izvještajima navede da nismo bili zadovoljni nekim od takvih rješenja, da naši građani znaju da nismo saučesnici ili korumirani, zato što svašta narodu pada na pamet jer se svašta i dešava, posebno na obali", kazao je Staničić, što je Kankaraš prihvatio.

Gradonačelnik je odbacio Abovićeve kritike o nedomaćinskom postupanju sa resursima Opštine u vezi voznog parka i stambenih kredita funkcionera, podvukavši da se sve radi po zakonu i u skladu sa potrebama razvoja grada.

Kankaraš: Tivat je bezbjedan grad

Odbornici opozicije su uputili brojne kritike na račun stanja u objektima OŠ “Drago Milović” i neulaganja države u tu školu, kao i na informaciju o stanju javnog reda i mira u 2013. koju je sačinio OB Tivat.

“Ova informacija je skandalozna jer pokušava prikriti činjenicu da se u Tivtu lani desilo nekoliko slučajeva narušavanja javnog reda i mira na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Prećutkivanje kamenovanja prostorija HGI ili prosipanja fekalija na crkvu Gospe od Snijega u Verigama je skandalozno", kazao je Miomir Abović (HGI) kojeg je podržao Neven Staničić (LIGA), dok je Mileta Rabrenović (DPS) istakao da bi “stanje bilo bolje da imamo više policajaca”.

Tivat: Vandali prosuli fekalije kod crkve u Verigama >>>

Svinjski izmet ubacili u kuću jer im je smetao njen vlasnik, a ne muslimani >>>

Vulgarne slike i nacionalističke poruke na fasadi vrtića i osnovne škole >>>

"Kamenovanje prostorija HGI je bio izolovani slučaj, počinioci su otkriveni i riječ je o maloljetnicima iz mješovitih brakova. Taj koji je prosuo fekalije kod crkve ne pripada ni jednoj naciji jer ne pripada čak ni ljudskom rodu, ali Tivat je generalno bezbjedan grad", prokomentarisao je gradonačelnik Kankaraš.

SO je usvojila i nove DUP.ove “Župa-Češljar” i “Đuraševići obala”, te donijela novu odluku o javnom vodosnabdijevanju.

Galerija

Bonus video: