Hojt Ji: Vrata NATO-a za Crnu Goru otvorena, ali se mora riješiti problem korupcije

"Crna Gora mora da reformiše bezbjednosne i obavještajne službe i da pokaže da javnost podržava članstvo u NATO"
19 komentar(a)
Hojt Brajan Ji, Foto: Zoran Đurić
Hojt Brajan Ji, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.03.2014. 11:16h

Crna Gora mora ubrzati reforme na putu ka NATO, kazao je na pretresu pred Helsinškom komisijom zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji.

Na pretresu Helsinške komisije O Crnoj Gori uglavnom se govorilo u kontekstu priključenja NATO-u i mogućnosti širenja Alijanse na ovogodišnjem samitu u Britaniji.

Hojt Ji jem kako prenosi Glas Amerike, ocijenio je da Crnoj Gori preostaje još posla na sprovođenju neophodnih reformi, uz poruku da Sjedinjene Države i ostali saveznici i dalje podržavaju politiku otvorenih vrata Alijanse.

"Rekli smo Crnogorcima da, iako su vrata otvorena, vrijeme ističe od sada do vremena kada će saveznici morati da donesu odluku. Crna Gora mora da postigne napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da reformiše bezbjednosne i obavještajne službe i da pokaže da javnost podržava članstvo u NATO. Ta podrška je, prema novim istraživanjima javnog mnjenja, sada prilično niska", rekao je Hojt Ji.

On je dodao da bi NATO saveznici voljeli da vide da je za priključenje zainteresovana ne samo vlada, već i građani.

"Tako da ako Crna Gora može da postigne značajan napredak u tim oblastima, u ovom preostalom kratkom periodu, mislim da bi postojalo veliko interesovanje među saveznicima u procjeni tog napretka i pružanju podrške Crnoj Gori da napreduje ka cilju da postane članica.rez. Niko nije rekao Crnoj Gori da je nemoguće da postane članica. Svi smo naglasili da nema mnogo vremena, da preostali mjeseci ne ostavljaju mnogo vremena za Crnu Goru da uradi ono što je preostalo. Ali i dalje govorimo, i nisam čuo da tome protivrječi ni jedna zemlja, je da su vrata otvorena, možda samo malo u ovom trenutku, ali da je i dalje moguće", kazao je Hojt Ji.

Bonus video: