Đukanović sa Bajdenom 19. marta?

Razgovor sa Bajdenom dolazi nakon što je grupa od 40 američkih kongresmena, u pismu državnom sekretaru Džonu Keriju zatražila da Crna Gora u Velsu dobije poziv za NATO
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Džozef Bajden, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Džozef Bajden, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.03.2014. 16:30h

Premijer Milo Đukanović sastaće se 19. marta u Vašingtonu sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom.

To će biti prvi Đukanovićev susret sa najvišim američkim zvaničnicima nakon što se vratio na čelo Vlade i dio je intezivne diplomatske ofanzive koju državni vrh sprovodi u sklopu kampanje za NATO.

Prema saznanjima Portala Analitika, fokus razgovora Đukanovića sa najvišim američkim zvaničnikom će biti euroatlantske integracije, u susret ministarskom zasijedanju NATO u junu kao i samitu Alijanse u septembru u Velsu, na kojem državni vrh očekuje poziv za NATO.

Razgovor sa Bajdenom dolazi nakon što je grupa od 40 američkih kongresmena, na inicijativu Crnogorskog kokusa, u pismu državnom sekretaru Džonu Keriju zatražila da Crna Gora u Velsu dobije poziv za NATO.

U odgovoru Stejt departmenta je navedeno da američka Vlada podržava prijem Crne Gore ali bez naznake da li će to biti već na samitu u Velsu.

Premijer se tokom prethodnog mandata krajem januara 2010. u Vašingtonu sastao sa, između ostalog, Bajdenom i tadašnjom državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton.

Klinton je ranije kazala da samit NATO u Čikagu 2012. godine biti posljednji na kojem neće biti proširenja.

Bonus video: