MANS: MUP se ne oglašava o inicijativama partija

Tri partije sz prijavile sve slučajeve mogućih nezakonitosti u biračkom spisku na koje je MANS ukazivao u prethodnom periodu
3 komentar(a)
Glasanje, glasačka kutija, Foto: Shutterstock
Glasanje, glasačka kutija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.03.2014. 15:20h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nijednoj političkoj partiji koja je podnijela inicijative za inspekcijski nadzor biračkog spiska nije dostavilo bilo kakvu informaciju o tome, iako je zakonski rok istekao, saopštila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

„Iako je prošao zakonski rok u kojem je MUP morao izvršiti inspekcijski nadzor biračkog spiska po inicijativama koje su podnijele tri političke partije, tim partijama još uvijek nije dostavljena bilo kakva informacija o tome šta je Ministarstvo preduzelo i otkrilo tokom inspekcijskog nadzora“, kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a podsjećaju da su, na njihov poziv, Građanska Inicijativa, Nova srpska demokratija u ime Demokratskog fronta i Pozitivna Crna Gora podnijele inicijative za inspekcijski nadzor biračkog spiska u ponedeljak, u 15 i 25 minuta.

Te tri partije su, kako se navodi, prijavile sve slučajeve mogućih nezakonitosti u biračkom spisku na koje je MANS ukazivao u prethodnom periodu.

„Podnijete inicijative odnose se na preko 3,1 hiljadu lica i uključuju 250 onih za koja postoji sumnja da se radi o duplo upisanim biračima, 676 osoba mlađih od 60 godina koja su brisana iz biračkog spiska i 2.176 lica koja su starija od 40 godina, a novoupisana su u birački spisak“, precizirali su iz MANS-a.

Kako su naveli, prema važećem Zakonu o biračkim spiskovima, MUP je imao rok od 24 sata da sprovede cjelokupan inspekcijski nadzor biračkog spiska po inicijativama koje su podnijele te partije, i taj rok je istekao u utorak, u 15 sati i 25 minuta.

„Ipak, do danas, ni jednoj političkoj partiji koja je podnijela inicijative za inspekcijski nadzor biračkog spiska MUP nije dostavio bilo kakvu informaciju o tome da li je nadzor sproveden, kakve su nepravilnosti uočene i šta je konkretno MUP preduzeo tim povodom“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je MUP, prema Zakonu o biračkim spiskovima, nakon što sprovede inspekcijski nadzor biračkog spiska, u obavezi da podnosiocima inicijative dostavi pisane informacije o svakom slučaju koji su oni inicijativama prijavili najkasnije u roku od 48 sati, i taj rok ističe sjutra u 15 sati i 25 minuta.

„Imajući u vidu da MUP do sada nije dostavio nijednu informaciju o sprovedenom inspekcijskom nadzoru biračkog spiska, teško je za očekivati da će do sjutra svakoj od partija dostaviti detaljne informacije za svaki od 3,1 hiljadu problematičnih slučajeva iz biračkog spiska koji su prijavljeni“, smatraju u MANS-u.

Prema njihovim riječima, to pokazuje da MUP nastavlja sa starom praksom, koja postoji još iz perioda predsjedničkih izbora, prema kojoj ta institucija jednostavno ne pokazuje elementarnu političku volju da sprovede Zakon i da osigura da birački spisak bude tačan i ažuran.

„Svakako, činjenica da u MUP-u ni ministar, niti iko drugi, nije snosio bilo kakvu odgovornost zbog toga što nije sproveden inspekcijski nadzor biračkog spiska prije predsjedničkih izbora, umnogome olakšava MUP-u da nastavi sa sa kršenjem Zakona o biračkim spiskovima“, ocijenili su iz MANS-a.

Ti problemi će, kako su naveli, ipak biti otklonjeni krajem godine kad novi Zakon o biračkom spisku stupi na snagu, jer se novim zakonom predviđaju kaznene odredbe za odgovorne u MUP-u ukoliko ne sprovedu inspekcijski nadzor biračkog spiska, u skladu sa tim aktom.

„Imajući u vidu da je Crna Gora trenutno u fazi gdje je izgrađivanje povjerenja u izborni proces neophodno, na šta nam ukazuju kako građani, tako i cjelokupna međunarodna zajednica, smatramo da MUP bezpogovorno mora sprovesti postojeći zakon o biračkim spiskovima i obezbijediti da ovaj dokument bude tačan i ažuran“, naveli su iz MANS-a.

Iz te nevladine organizacije još jednom su pozvali MUP da u skladu sa Zakonom, najkasnije do sjutra do 15 sati i 25 minuta, svim političkim partijama dostavi informacije o tome na koji je način sproveden inspekcijski nadzor biračkog spiska, šta je njime utvrđeno i na koji će način nepravilnosti biti otklonjene.

Bonus video: