MANS poziva partije da prijave nepravilnosti u biračkim spiskovima

Kako MUP ponovo ne bi napravio farsu od inspekcijskog nadzora biračkog spiska, neophodno je da političke partije podnesu inicijative
3 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.03.2014. 12:44h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je pozvala sve parlamentarne političke partije da, u skladu sa Zakonom o biračkim spiskovima, podnesu MUP-u inicijative za inspekcijski nadzor tog dokumenta na osnovu slučajeva koje je MANS u prethodnom periodu objavio.

MANS je tokom prethodne nedjelje analizirao Centralni birački spisak koji će se koristiti na narednim lokalnim izborima i utvrdio da ovaj dokument i dalje sadrži veliki broj nepravilnosti, što ozbiljno može ugroziti legitimitet predstojećih izbora ukoliko MUP hitno ne izvrši njegov inspekcijski nadzor, u skladu sa Zakonom.

MANS: Preko 5.500 građana nestalo sa biračkih spiskova >>>

U odnosu na predsjedničke izbore, iz Centralnog biračkog spiska brisano je 5.500 ljudi, od čega preko 450 lica mlađih od 40 godina, pa postoji velika mogućnost da je tim licima namjerno uskraćeno pravo glasa jer ne glasaju za partiju na vlasti

Takođe, kako podsjećaju, u odnosu na predsjedničke izbore, iz Centralnog biračkog spiska brisano je 5.500 ljudi, od čega preko 450 lica mlađih od 40 godina, pa postoji velika mogućnost da je tim licima namjerno uskraćeno pravo glasa jer ne glasaju za partiju na vlasti.

"Ova praksa je potvrđena analizom Centralnog biračkog spiska koju je sproveo MANS jer smo identifikovali na stotine lica koja su imala pravo glasa na parlamentarnim izborima, pa su prije predsjedničkih izbora brisani iz biračkog spiska, nakon čega su u birački spisak ponovo vraćeni. Zbog toga, smatramo da je neophodan hitan inspekcijski nadzor biračkog spiska, zbog čega smo prethodnih dana pozivali MUP da to učini po službenoj dužnosti. Ipak, kao i prethodnih puta, MUP do sada ipak nije učinio ništa kako bi se obezbijedila veća tačnost i ažurnost biračkog spiska", navode u MANS-u.

Iz te organizacije podsjećaju da su, prije posljednjih predsjedničkih izbora oba kandidata su MUP-u podnijela preko 7.000 inicijativa za inspekcijski nadzor biračkog spiska, međutim ta institucija nije obavila inspekcijski nadzor u roku od 24 časa, odnosno prije izbora, što je prema vežećem Zakonu bila dužna.

"MUP je tada pokazao da nema ni političke volje niti kapaciteta da Zakon sprovede. Kako MUP ponovo ne bi napravio farsu od inspekcijskog nadzora biračkog spiska, smatramo da je neophodno da sve parlamentarne političke partije podnesu inicijative za inspekcijski nadzor biračkog spiska, kroz mehanizam koji im se daje postojećim Zakonom o biračkim spiskovima. Na taj način stvoriće se zakonska obaveza MUP-u da sprovede inspekcijski nadzor biračkog spiska, kada već to nije voljan da učini po službenoj dužnosti, ali i pritisak svih političkih partija da se stvore jednaki izborni uslovi za sve njegove učesnike. Na taj način, izborni proces bio bi lišeni duplikata i birača fantoma koji glasaju sa duplim ličnim kartama, a zaštitio bi sva lica koja imaju biračko pravo od nezakonitog brisanja iz biračkog spiska", navode u MANS-u.

Bonus video: