Crna Gora, Hrvatska i NATO potpisali sporazum o vazdušnom saobraćaju

Sporazum je potpisao vršilac dužnosti vojnog predstavnika Crne Gore pri NATO-u brigadir Vladislav Vlahović
8 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.02.2014. 16:59h

Crna Gora, Hrvatska, i komanda NATO-a za Evropu potpisali su u Briselu sporazum o razmjeni podataka o situaciji u vazdušnom prostoru (ASDE) koje ima za cilj pripremu Crne Gore za integraciju u NATO sistem protivvazdušne odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske.

Cilj ASDE programa je, kako se navodi, priprema država pretendenata da se povežu u NATO integrirani sistem protivvazdušne obrane (NATINADS).

"Saradnja se ostvaruje razmjenjivanjem neklasifikovanih podataka o stanju u vazdušnom prostoru posredstvom ASDE filtra države članice NATO-a unutar određenog geografskog područja između NATO-a i partnerske države. Odlukom Sjevernoatlantskog saveza iz 2011. Republika Hrvatska je određena za državu domaćina ASDE filtra za susjedne države pretendente, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu".

Sporazum je, kako je saopšteno, dio napora Hrvatske za izgradnju regionalnog pristupa nadzoru i protivvazdušnoj odbrani, dok uključivanje Crne Gore u NATO-ov program dodatno doprinosi sveobuhvatnom procesu euroatlantskih integracija zemlje.

"Sporazum je u ime Ministarstva odbrane RH potpisao pomoćnik ministra za dobrambenu politiku Zoran Drča, vršilac dužnosti vojnog predstavnika Crne Gore pri NATO-u brigadir Vladislav Vlahović, te general Verner Frers koji je nominovan za potpisivanje navedenog sporazuma u ime SHAPE-a", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Hrvatske.

Bonus video: